Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Ψυχικά υγιής ο Μπράιβικ - καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο του Όσλο σε κάθειρξη 21 ετών για τις δολοφονίες 77 ανθρώπων τον Ιούλιο του 2011 στη νορβηγική πρωτεύουσα.

Η ποινή αυτή είναι η μεγαλύτερη που μπορεί να επιβληθεί, αλλά είναι πιθανό να παραταθεί επ΄ αόριστον εφόσον ο Μπρέιβικ κρίνεται επικίνδυνος.

Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα πως ο 33χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του.

Ο Μπρέιβικ είναι υποχρεωμένος να εκτίσει τουλάχιστον δέκα χρόνια της ποινής του, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταθέσει αίτημα απελευθέρωσής του πριν συμπληρώσει μια δεκαετία έγκλειστος.

Οι πέντε δικαστές απέρριψαν το αίτημα της κατηγορούσας αρχής να θεωρηθεί ψυχωτικός. Ψυχίατροι που εξέτασαν τον Μπρέιβικ κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα: ορισμένοι ότι πάσχει από "σχιζοφρενική παράνοια" και άλλοι ότι είναι πνευματικά υγιής και συνεπώς υπεύθυνος για τις πράξεις του.

Ο ίδιος ο Μπρέιβικ είχε παραδεχτεί τις "τρομερές, αλλά απαραίτητες" πράξεις του και είχε δηλώσει πως θέλει να κηρυχθεί από το δικαστήριο ποινικά υπεύθυνος.

Ο Μπρέιβικ θα παραμείνει στην απομόνωση στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Ίλα στα περίχωρα του Όσλο, σε χώρο που θα περιλαμβάνει όργανα γυμναστικής, τηλεόραση και ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου