Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Κύπρος:Γκάφα ολκής από πολιτικό που παρουσιάζεται ως «άμεμπτος»...Σημειώσεις για ρουσφέτια, παρεμβάσεις και φακελώματα

Από το philenews

Λευκωσία: Μια απίστευτη γκάφα ολκής πολιτικού μας αποκαλύπτει σε όλο του το μεγαλείο, το σαθρό, παλαιοκομματικό και αναξιόπιστο πολιτικό μας σύστημα, τις νοοτροπίες και πρακτικές του χθες που συνεχίζουν, την εμμονή σε πελατειακές σχέσεις και το βόλεμα ημετέρων μέσω των κομματικών μηχανισμών εξουσίας. Βάζοντας «λουκέτο» στο γραφείο του, προφανώς... από λάθος, ο πολιτικός άφησε πίσω του σκορπισμένα δώθε-κείθε, έγγραφα και σημειώσεις που παραπέμπουν σε παρεμβάσεις για διορισμό στο Δημόσιο, για μεταθέσεις στρατιωτών, σε φακέλωμα ψηφοφόρων καθώς και σε κομματικές λίστες με ονόματα και τηλέφωνα αρεστών και δυσαρεστημένων, συνοδευόμενα και από αποδείξεις προεκλογικών τραπεζωμάτων και άλλων εξυπηρετήσεων.


Το επίμαχο υλικό που βρίσκεται στη διάθεση του «Φ» που μέρος του αποκάλυψε το Σάββατο, επιβεβαιώνει ότι, δεν άλλαξε σε τίποτε ο τρόπος συμπεριφοράς των πολιτικών μας στα δημόσια πράγματα.

Αντίθετα, παραμένουν προσκολλημένοι στις γνωστές, παραδοσιακές πρακτικές έστω και εάν αυτοπροβάλλονται, ως πολιτικοί νέας κοπής, όπως στην περίπτωση του εν λόγω πολιτικού, ο οποίος, μάλιστα, παρουσιάζεται ως «άμεμπτος», «αμόλυντος» και «υπέρμαχος της διαφάνειας και της αξιοκρατίας».

Ψηλαφίζοντας, λοιπόν, τα στοιχεία που άφησε πίσω του, εντοπίσαμε αρκετά και πολύ ενδιαφέροντα για τη δράση του πολιτικού μας:

● Η πρώτη περίπτωση που «βγάζει μάτι», αφορά πρόσληψη εκτάκτων υπαλλήλων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε σελίδα της Εφημερίδας της Δημοκρατίας καταγράφονται οι 154 υποψήφιοι που διεκδικούσαν θέση έκτακτου λειτουργού Ευημερίας (Κλ. Α5) στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Στον κατάλογο με τους υποψήφιους για διορισμό, που δημοσιεύτηκαν με τους αριθμούς της ταυτότητάς τους, είναι σημειωμένος με κύκλο, ο υποψήφιος /α με αριθμό κατάταξης το 39 και με βελάκι, οι υποψήφιοι για τη θέση, με σειρά κατάταξης, από τον αριθμό 40 μέχρι το 44.

Στο δεξιό πάνω μέρος της σελίδας υπάρχει η χειρόγραφη αναφορά: «Να μιλήσω με Ε.Δ.Υ.» και αναγράφεται το όνομα μέλους της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας που ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον πολιτικό. Τονίζεται ότι, η Ε.Δ.Υ. έχει την αποκλειστική εξουσία για διορισμούς στο Δημόσιο ενώ τα πέντε μέλη της, διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από κομματικές υποδείξεις.

● Σε δεύτερο έγγραφο παρατίθεται το βιογραφικό μιας νεαρής γυναίκας καθώς και τέσσερις θέσεις που προκηρύχθηκαν για πρόσληψη εργοδοτουμένων καθορισμένης διάρκειας στο Υπουργείο Εργασίας, με την επισήμανση της νεαρής, ότι προτιμά τη θέση του λειτουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Κλ. Α8). Συγκεκριμένα, αναφέρεται επί λέξει: «Άμεσα ενδιαφερόμενη θέση».

● Στο γραφείο του πολιτικού εντοπίστηκαν και αρκετές σημειώσεις με ονόματα στρατιωτών, τον Αριθμό του Στρατολογικού Μητρώου τους (ΑΣΜ) και παραδίπλα, μονάδες της Εθνικής Φρουράς.

Εντοπίστηκαν και Φύλλα Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ) εφέδρων, τα οποία στάλθηκαν υπόψη προσώπου που υπηρετούσε στο πρόσφατο παρελθόν στο Υπουργείο Άμυνας για διευθέτηση.

Σε ορισμένα ΦΑΠ, αναγράφεται και το επίθετο και το κινητό τηλέφωνο του διοικητή της μονάδας.

● Στα έγγραφα του πολιτικού που εξασφαλίσαμε, περιλαμβάνονται και δυο αντίγραφα κατηγορητηρίων, που δεν αφορούν, όμως, τον ίδιο. Με δεδομένο ότι, ο συγκεκριμένος πολιτικός διαθέτει προσβάσεις στην Αστυνομία, δεν αποκλείεται, η διαβίβαση των κατηγορητηρίων να έγινε και για άλλο σκοπό, πέραν της όποιας ενημέρωσης.

Τα κατηγορητήρια καταχωρήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας.

Το πρώτο κατηγορητήριο αφορά στο αδίκημα της χρήσης μη εγγεγραμμένου μηχανοκίνητου οχήματος καθώς και το αδίκημα της υπέρβασης του ορίου ταχύτητας ενώ το δεύτερο κατηγορητήριο, στο αδίκημα της δημόσιας εξύβρισης και της κοινής επίθεσης.

● Σε δυο άλλα σημειώματα αναγράφονται τα τηλέφωνα που έπρεπε να γίνουν προς λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με εκκρεμούσες αιτήσεις δυο προσώπων.

Η μια αίτηση αφορά στο διαχωρισμό οικοπέδων σε πρόσφυγες «που πρέπει να κοπούν» όπως υποδεικνύεται στο σημείωμα και η δεύτερη, παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας.

Και στα δυο σημειώματα, καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία των αιτητών καθώς και τα κινητά τηλέφωνα των δημοσίων υπαλλήλων που χειρίζονται τις υποθέσεις αυτές.

● Στο γραφείο του πολιτικού εντοπίστηκαν και δυο χειρόγραφες επιστολές πολιτών που ζητούσαν την παρέμβασή του και απευθύνονται προς τον υπουργό Άμυνας και τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Υγείας.

Η μεν πρώτη, αφορά αίτημα για μετάθεση στρατιώτη, με τους γονείς να επικαλούνται προβλήματα υγείας ενώ η δεύτερη, αφορά μεσολάβηση για κάλυψη εξόδων από το Υπουργείο Υγείας για εξέταση που έγινε σε ιδιωτική κλινική.

Και φακέλωμα ψηφοφόρων

Απτά στοιχεία που επιβεβαιώνουν το φακέλωμα των ψηφοφόρων αλλά και τη συγκρότηση ομάδων επαγρύπνησης για λογαριασμό κομμάτων και υποψηφίων σε προεκλογικές περιόδους, άφησε πίσω του ο πολιτικός.

Μεταξύ άλλων και μια χειρόγραφη αναφορά από άνθρωπο της εμπιστοσύνης του, με την οποίαν τον ενημέρωνε ονομαστικά για ψηφοφόρους -καταγράφεται και ο αριθμός του τηλεφώνου τους- οι οποίοι, θα τον στηρίξουν στις βουλευτικές εκλογές καθώς και για ψηφοφόρους που ήταν δυσαρεστημένοι με το κόμμα τους αλλά και για ψηφοφόρους που προσεγγίστηκαν από άλλους υποψήφιους βουλευτές, με αναφορές όπως «η Μαρία…. πολιορκείται» ή «ο Στέλιος… προσεγγίζεται από τον …./ ΔΗΚΟ».

Επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται και αναφορές του τύπου «Κατερίνα…/ΑΚΕΛ/δυσαρεστημένη», «Κωστάκης…/Συναγερμός/σε ψήφισε», «Ελένη…./Αθηένου/ ΕΔΕΚ» ή υποδείξεις, όπως «Χριστάκης…./ανεξάρτητος/να τον καλέσεις».

Τέτοιες ενημερώσεις είχε αρκετές ο συγκεκριμένος πολιτικός από διάφορες περιοχές και όλες με ονόματα, διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνων (σταθερών και κινητών).

Σε άλλο έγγραφο καταγράφονται οι «πυρήνες» της προεκλογικής του εκστρατείας στις βουλευτικές εκλογές του 2011, σε δήμους και κοινότητες.

Για μια θέση στο Κοινοβούλιο...

Όπως αποδεικνύεται, ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν δίστασε να βάλει «βαθιά το χέρι στην τσέπη», διεκδικώντας μια θέση στο Κοινοβούλιο. Ακολούθησε και αυτός την πεπατημένη, με τα γνωστά τραπεζώματα σε ταβέρνες και συλλόγους, σε μια προσπάθεια, προφανώς, να «τσιμεντώσει» την εκλογή του.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Φ», ξεχωρίζουν δυο αποδείξεις πληρωμής:

● Η πρώτη, αφορά το ποσό των €450 σε ταβέρνα - κυνηγετικό σύλλογο. Το μενού λιτό και απέριττο: 43 πίτες σουβλάκια και τρεις πίτες κοτόπουλο, 40 μπίρες, τρεις ζιβανίες, 26 αναψυκτικά και πέντε μπουκάλες νερό.

● Η δεύτερη απόδειξη πληρωμής σε ταβέρνα αφορά στο πόσο των €400, με τη διευκρίνιση ότι, αφορά φαγητό με ποτό.

Στο προεκλογικό φαγοπότι που στηνόταν, οι άνθρωποι του πολιτικού, κατέγραφαν, όπως αποδεικνύεται, και το ποιοι έδιναν το «παρών» τους και ποιοι όχι.

Υπήρχε, δηλαδή, μια λίστα προσκεκλημένων, όπου σημείωναν με «» όσους παρευρίσκονταν και με «Χ» όσους δεν εμφανίζονταν. Μια από τις λίστες που έχεο στην κατοχή του ο «Φ», αφορά τραπέζωμα σε ταβέρνα που έγινε στις 20/5/2011. Δηλαδή, δυο μόλις 24ωρα πριν να ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές.

Γάμοι: Σε μεγάλο οικονομικό βραχνά εξελίσσονται οι γάμοι για τους πολιτικούς. Έτσι, δεν θα μπορούσε από το γραφείο του εν λόγω πολιτικού να απουσιάζουν τα προσκλητήρια γάμου. Τρία προσκλητήρια γάμου εντοπίσαμε, τα οποία, δεν πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων καθώς μετατράπηκαν σε σημειωματάρια.

Κουπόνια στοιχημάτων: Δεν ξέρουμε πόσο λάτρης του ποδοσφαίρου είναι ο πολιτικός μας, πάντως, τα κουπόνια του τα ‘παιζε. Στο γραφείο του, βρέθηκαν δελτία στοιχημάτων από διάφορες εταιρείες. Μόνο που στα συγκεκριμένα δελτία που έχουμε στην κατοχή μας δεν αναγράφονται στοιχήματα αλλά και πάλι, ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα.

Χαρτοπετσέτες: Χειρόγραφες σημειώσεις του πολιτικού υπάρχουν ακόμη και σε χαρτοπετσέτες που βρέθηκαν στα συρτάρια του γραφείου του και πάλι με ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα.

Τραπεζικές καταθέσεις: Στα πολλά και διάφορα που άφησε πίσω του ο πολιτικός περιλαμβάνονται και αντίγραφα αποδείξεων από τραπεζικά εμβάσματα. Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά πολιτικό από… τζάκι ή από αυτούς που έγιναν εκατομμυριούχοι μέσα από την… πολιτική. Τουλάχιστον, από τις αποδείξεις που κατέχει ο «Φ», το μεγαλύτερο τραπεζικό έμβασμα που έκανε αφορά στο ποσό των €500 στη Λαϊκή Τράπεζα.

Παρατημένο το μητρώο

Πολλή συζήτηση έγινε πρόσφατα για το μητρώο των μελών των κομμάτων που θεωρείται απόρρητο. Υποτίθεται, αυτά τα μητρώα θα πρέπει να βρίσκονται στα κομματικά γραφεία και να φυλάγονται σε ασφαλές μέρος.

Ο εν λόγω πολιτικός λοιπόν, βάζοντας «λουκέτο» στο γραφείο του, παράτησε και τα απόρρητα μητρώα των μελών του κόμματός του, στην επαρχία όπου ήταν υποψήφιος βουλευτής.

Σε ψηφιακό δίσκο που κατέχει ο «Φ» περιλαμβάνονται 1.040 ονόματα, με διευθύνσεις και τηλέφωνα και άλλα τόσα, σε έντυπη μορφή, με σχόλια για το ποιοι διάκεινται θετικά προς την υποψηφιότητά του. Στο γραφείο του πολιτικού εντοπίστηκαν και συμπληρωμένες αιτήσεις για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου