Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Το σχέδιο για την εφεδρεία

Από τη «δεξαμενή» των υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα προκύψει το... κύμα του προσωπικού που θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία μέσα στους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο «Τύπος της Κυριακής», το Δημόσιο θα σαρωθεί από δραστικές περικοπές σε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και έργου, καθώς και σε ωρομίσθιους ή ημερομίσθιους, προκειμένου να επιτευχθούν δύο στόχοι:

- Η μείωση των υπαλλήλων που σήμερα απασχολούνται στο Δημόσιο κατά 150.000 μέχρι το τέλος του 2015, μαζί με τις φυσικές αποχωρήσεις, μέσω συνταξιοδοτήσεων.
- Οι περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, την περίοδο 2013 – 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός του προσωπικού που θα τεθεί σε εφεδρεία αναμένεται να φτάσει τις 40.000. Θα πρόκειται για εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που σήμερα φτάνουν τους 54.906 σε ολόκληρο το φάσμα του στενού «πυρήνα» του Δημοσίου, του ευρύτερου τομέα, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και των Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων.

Δύο έως τρία χρόνια, με 50%-70% του βασικού μισθού

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής», δύο είναι οι κρίσιμες παράμετροι που έχουν μπει στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο της εργασιακής εφεδρείας: η μέγιστη χρονική διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς αυτό και το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν παραμονή σε καθεστώς εφεδρείας για δύο ή τρία χρόνια, αντί για ένα χρόνο που είχε εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής και εφόσον δεν έχουν βρει άλλη εργασία, οι υπάλληλοι σχεδιάζεται να λαμβάνουν ποσοστό του βασικού μισθού τους, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από 50% έως 70%.

Στόχος είναι να μην εφαρμοστεί οριζόντια το μέτρο, όπως είχε γίνει επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, αλλά να ισχύσουν ηλικιακά κριτήρια σε συνδυασμό με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τα προσόντα των εργαζομένων (σπουδές, δεξιότητες κ.λπ.).

ΠΗΓΗ real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου