Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Σύναψη σχέσεων "στρατηγικού εταίρου" συμφώνησαν Πούτιν - Νίκολιτς


Ικανοποιήση επικρατεί στο Βελιγράδι από τα αποτελέσματα της συνάντησης του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολις με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χθες, στο Σότσι.


Η επίσκεψη  πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του και είναι η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται μεταξύ των δύο ανδρών, φέτος.

Το κύριο θέμα ήταν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και ιδιαίτερα η υλοποίηση ρωσικών επενδυτικών προγραμμάτων στη Σερβία που αφορούν τον ενεργειακό τομέα, η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και η παροχή οικονομικής βοήθειας για την κάλυψη του ελλείμματος στο σερβικό προϋπολογισμό.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα εγκρίνει άμεσα δάνειο για την ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού της Σερβίας, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή παροχή μισθών και συντάξεων μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, .

Ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream κυριάρχησε, επίσης, στις συνομιλίες των δύο ανδρών και συμφωνήθηκε να αρχίσει η κατασκευή του έργου, στο τμήμα που διασχίζει τη Σερβία, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ ο Σέρβος πρόεδρος κάλεσε το Ρώσο ομόλογό του να παραστεί στα εγκαίνια έναρξης τω εργασιών.

Όσον αφορά το Κόσοβο, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση του ζητήματος στο πλαίσιο της απόφασης 1244 του Σ.Α από το 1999. Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς επανέλαβε ότι η Σερβία δεν πρόκειται να καταφύγει στη βία για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, παρά θα περιοριστεί στη χρήση διπλωματικών μέσων.

Ο πρόεδρος της Σερβίας επισήμανε ακόμη ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πρίστινα που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θα παράσχει κάθε υποστήριξη στη Σερβία εντός του ΟΗΕ και των διεθνών οργανισμών που συμμετέχει.

Στην συνάντηση Πούτιν - Νίκολιτς διαπιστώθηκε η σημαντική ενίσχυση των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια και συμφωνήθηκε, όπως επισήμαναν και οι δύο πρόεδροι στην κοινή συνέντευξη Τύπου, «οι σχέσεις των δύο χωρών να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο μέχρι το επίπεδο των σχέσεων στρατηγικού εταίρου», σύμφωνα με πληροφόρηση του ΑΠΕ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 
 
ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου