Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Σε εξέλιξη η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας

Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιείται η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, καθώς το μισό πακέτο μέτρων βρίσκεται «στον αέρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίζονται να τηρούν σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις και να εγείρουν ακόμη και θέμα απολύσεων στο Δημόσιο. Πιο συγκεκριμένα, η τρόικα δεν έχει πειστεί για τα μέτρα ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση από το συνολικό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ έχει δώσει το πράσινο φως για μέτρα περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο παζάρι που ξεκινάει σήμερα εστιάζεται στα εξής:

• Η τρόικα δεν δέχεται το μέτρο της εφεδρείας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και επιμένει στις απολύσεις υπαλλήλων
• Οι επικεφαλής της τρόικας επαναφέρουν τη συζήτηση για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια
• Περικοπές στις δαπάνες για την Άμυνα και μετάθεση της πληρωμής των εξοπλιστικών προγραμμάτων
• Μειώσεις στην δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με «λουκέτα» σε νοσοκομεία και περικοπές στην φαρμακευτική δαπάνη
• Περικοπές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
• Μέτρα για την διοικητική μεταρρύθμιση με μειώσεις στις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες των υπουργείων και «ψαλίδι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα προκαλεί μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, καθώς αρνείται να υπολογίσει στο πακέτο μέτρων τα έσοδα που θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αποκάλυψη των «μαϊμού» συντάξεων.

Το θέμα αλλά και τους τρόπους που ο Γιάννης Στουρνάρας θα αντιμετωπίσει τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας συζήτησε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του χθεσινού ταξιδιού στην Φρανκφούρτη ο Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών.

Η σημερινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα δεν θα είναι και η τελευταία μέχρι την οριστικοποίηση του νέου πακέτου μέτρων και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς θα βρεθούν μαζί στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λευκωσία. Ο υπουργός Οικονομικών αφού συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογο του, Πιέρ Μοσκοβισί την Πέμπτη θα πετάξει για την Λευκωσία, προκειμένου να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τις κατευθύνσεις του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η τρόικα που αναμένεται να αναχωρήσει αμέσως μετά το Eurogroup θα επιστρέψει στην Αθήνα πιθανότατα τον επόμενο μήνα προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση.

Στο τραπέζι ΕΟΖ και αποκρατικοποιήσεις

Οι αποκρατικοποιήσεις και οι Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) συζητήθηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με την τρόικα.

Σε ό,τι αφορά τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ), παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι τα στελέχη του ΔΝΤ είναι αρνητικά στη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα, με την ελληνική πλευρά πάντως να φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει τη συζήτηση ανοικτή καθώς, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, «οι ΕΟΖ δεν είναι υποχρεωτικό να αποτελούν γεωγραφική περιοχή, αλλά μπορούν να αντιστοιχούν σε μία θεματική ενότητα για ένα συγκεκριμένο κλάδο της ελληνικής οικονομίας».

Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ζητήθηκε επίσπευση και άρση των εμποδίων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή πορεία ενώ αποφασίσθηκε να ζητηθεί η βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας.


ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου