Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Οργή στο ΔΝΤ για την Κύπρο

Έντονη δυσαρέσκεια και δυσπιστία για τις πραγματικές προθέσεις και τους σχεδιασμούς της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με τις διαβουλεύσεις με την τρόικα κυριαρχούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πληροφορίες και διαρροές από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι... οι μελλοντικοί δανειστές της Κύπρου έχουν εξοργιστεί από τη μεγάλη καθυστέρηση και την απροθυμία, όπως την ερμηνεύουν, της κυπριακής κυβέρνησης να τους επιδώσει τις δικές της προτάσεις για έξοδο από την οικονομική κρίση.

Επιπλέον, στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται να είναι έντονα ενοχλημένα από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξασφαλίσει δάνειο από τη Ρωσία. Αποδίδουν μάλιστα σε αυτές τις προσπάθειες και τους σχεδιασμούς στην καθυστέρηση της Κύπρου να αποστείλει τις δικές προτάσεις στην τρόικα. Το θέμα, όπως αντιλαμβάνεται η «Α» απασχολεί την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία συνειδητοποιεί ότι η καθυστέρηση τόσο στη χορήγηση του ρωσικού δανείου όσο και στην εκπόνηση από μέρους της αντιπροτάσεων προς την τρόικα πλήττει σημαντικά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ.

Όπως μετέδωσε χθες το πρωί ο ανταποκριτής του ραδιοφωνικού σταθμού «Άστρα» στη Νέα Υόρκη, στελέχη του ΔΝΤ εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να αρχίσουν τις επόμενες μέρες οι δημόσιες τοποθετήσεις από την πλευρά της τρόικας επικριτικές για τη στάση της Κύπρου. Είναι μια προσπάθεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΔΝΤ, να παροτρυνθεί και να ενθαρρυνθεί η κυπριακή κυβέρνηση να αφήσει κατά μέρος την προσπάθεια αναβολής της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στη συνομολόγηση μνημονίου.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του «Αστρα», το ΔΝΤ είναι δυσαρεστημένο από την καθυστέρηση της Λευκωσίας να παρουσιάσει τις αντιπροτάσεις της στην τρόικα. Σημειώνεται ότι στο τέλος Ιουλίου, οι τροϊκανοί είχαν δώσει στην κυβέρνηση έγγραφο με τις δικές τους προτάσεις. Ανέμεναν ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου η κυβέρνηση Χριστόφια θα είχε επιδώσει τις αντιπροτάσεις της ώστε να ξεκινήσει ταχύτατα διαπραγμάτευση για το μνημόνιο. Αντ' αυτού τίποτε δεν έχει γίνει, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ορίσει την ημερομηνία για τη νέα αποστολή της τρόικας στο νησί.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ.

Η βαθύτατη ενόχληση του ΔΝΤ και των μελλοντικών δανειστών είναι γνωστή στην κυπριακή κυβέρνηση, η οποία ανησυχεί για το πλήγμα που δέχεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ο σχεδιασμός του προεδρικού έγκειται στο να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια χορήγησης ρωσικού δανείου. Εκτιμάται ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι γνωστή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το αργότερο. Και η ελπίδα είναι πως η απάντηση θα είναι θετική. Όπως και να έχουν τα πράγματα, η Λευκωσία γνωρίζει ότι θα πρέπει να καλέσει την τρόικα αρχές Οκτωβρίου και να υπογράψει μνημόνιο μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, αφού μέχρι τότε φθάνουν τα κρατικά κονδύλια για να πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις του δημοσίου.
 
ΠΗΓΗ alithia.com.cy ΚΑΙ tro-ma-ktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου