Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Δεν βρέθηκε το επίσημο πρωτόκολλο παράδοσης Άφαντη η λίστα Λαγκάρντ που υποστηρίζει ότι είχε ζητήσει ο Παπακωνσταντίνου

«Κόλαφο» για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε υποστηρίξει δημοσίως ότι είχε παραλάβει τη λίστα Λαγκάρντ με τα ονόματα των 1991 ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία, δια της διπλωματικής οδού και με δική του πρωτοβουλία από την τότε γαλλίδα ομόλογό του, αποτελεί έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προς τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.


Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας απαντώντας στο αίτημα που του είχαν υποβάλει οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς να τους παραδώσει το ψηφιακό αρχείο που εμπεριέχει την περιβόητη λίστα, απαντά ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να «μαρτυρά» την ύπαρξη του επίμαχου ψηφιακού αρχείου. Για το λόγο αυτό, ο κ. Στουρνάρας γνωστοποιεί στους δυο εισαγγελείς ότι έχει κινήσει ήδη τη διαδικασία για να ζητήσει εκ νέου τη λίστα Λαγκάρντ από το γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισι.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο σχετικό έγγραφο του κ. Στουρνάρα το οποίο απευθύνεται στους δυο οικονομικούς εισαγγελείς, από την διερεύνηση του εμπιστευτικού πρωτοκόλλου του υπουργού, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για καταχώρηση του ψηφιακού αρχείου. Παρ’ όλα αυτά, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας προκύπτει ότι υπήρχε επίσημη παράδοση στις λίστας ελληνικές αρχές με το πρωτόκολλο. Με άλλα λόγια φαίνεται να υπάρχει το πρωτόκολλο παράδοσης της λίστας, έχει εξαφανιστεί όμως το ψηφιακό αρχείο που εμπεριέχει τη λίστα.

Ωστόσο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν το «Πρώτο Θέμα» είχε αποκαλύψει πως η λίστα Λαγκαρντ …αγνοείται, ο ίδιος Γ. Παπακωνσταντίνου είχε αναφέρει σε δημόσια δήλωσή του: «Προς τα τέλη του 2010 ζήτησα με δική μου πρωτοβουλία από την Γαλλίδα ομόλογό μου Christine Lagarde στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετικές τράπεζες από τη λίστα που ακουγόταν διεθνώς ότι υπήρχε στην κατοχή των Γαλλικών αρχών. Μέσω διπλωματικής οδού εστάλη λίστα με περίπου 2000 ονόματα Ελλήνων με στοιχεία καταθέσεων παρελθόντων ετών ύψους περίπου 1,5 δις Ευρώ σε μία Ελβετική τράπεζα. Τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών δόθηκαν στον τότε Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Διώτη».

Μετά την εξέλιξη αυτή η εισαγγελική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας καλούνται μάλιστα να καταθέσουν ως ύποπτοι οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης, αποκτά νέα διάσταση, δεδομένου ότι σκοπός της έρευνας σύμφωνα με την παραγγελία είναι να διερευνηθεί εάν έχει διοαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαγωγής έγγραφου σε βαθμό κακουργήματος.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου