Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Στο Eurogroup η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης

Ενισχυμένος με τα εύσημα των  Ευρωπαίων ηγετών προς την κυβέρνηση  για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και πεπεισμένος πως η εικόνα των εταίρων μας για τη χώρα έχει αλλάξει επί το θετικότερο, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το πέρας της ιδιαίτερα κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «δεν θα χρειαστεί άλλη σύνοδος κορυφής για να υπάρξει η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ»,  συμπλήρωσε δε πως είναι βέβαιος ότι «μόλις βγει η θετική έκθεση της τρόικας θα προχωρήσει η εκταμίευση χωρίς άλλη καθυστέρηση».


Αυτό εξάλλου ήταν που  ζήτησε και από τους Ευρωπαίους ομολόγους  του, καθώς τους κατέστησε σαφές  πως τα αποθεματικά της χώρας  επαρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. «Όλοι αναγνώρισαν, όλοι ανεξαιρέτως ότι έχει κάνει μεγάλη πρόοδο. Επισήμανα ότι μόλις υπάρξει θετική έκθεση της τρόικας θα πρέπει να επισπευστεί, άμεσα η δόση, διότι η οικονομία βρίσκεται στα όριά της. Το αίμα της οικονομίας που είναι η ρευστότητα βρίσκεται στο μηδέν. Η ανεργία είναι εφιαλτική. Σβήνεται το δικαίωμα των νέων για όνειρα. Ο κάθε Ελληνας ζει κάθε μέρα ένα δράμα. Αυτό δεν είναι Ευρώπη».

Χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική την ανταπόκριση που βρήκε από τους εταίρους, λέγοντας πως υπήρξε απ’ όλους κατανόηση η οποία μάλιστα εκφράστηκε και στην επίσημη δήλωση της Ευρωζώνης.

Ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς  δεν έκρυψε την ικανοποίησή του  από την έκβαση της Συνόδου  Κορυφής που «δικαιώνει τον σχεδιασμό  του», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τους δύο αρχηγούς, κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, για την ενεργό συμπαράστασή τους, την στήριξή τους στην εθνική προσπάθεια. «Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν μόνος στις Βρυξέλλες», τόνισε.

Επί του πρακτέου πάντως η  Ελλάδα βγήκε από την τελευταία  Σύνοδο Κορυφής ενισχυμένη κατά μια  … δέσμευση των εταίρων μας  για την άμεση λύση του χρονίζοντος  θέματος της εκταμίευσης της  δόσης του δανείου που εκ των  πραγμάτων είναι απαραίτητη για  την οικονομία της χώρας μας  τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων  της Συνόδου οι 17 της Ευρωζώνης  ήταν σαφείς:

«Το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα της επανεξέτασης υπό το πρίσμα της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Επικροτούμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και επαινούμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος προκειμένου το πρόγραμμα προσαρμογής να επανέλθει σε τροχιά. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο ιδιωτικός τομέας, να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Οι προϋποθέσεις αυτές θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ».

Επιπλέον η Ελλάδα βγαίνει  ενισχυμένη και σε επίπεδο πολιτικών  ζυμώσεων. Δεν έκανε εντύπωση σε όσους παρακολούθησαν τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών μόνο η στάση  της Γερμανίδας Καγκελάριου Μέρκελ, η οποία δεν δίστασε να δείξει θετικότατη μεταστροφή υπέρ της Ελλάδας ακόμα και σε επίπεδο εντυπώσεων και γενικότερης συμπεριφοράς της, αλλά ήταν και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τους ηγέτες Γαλλίας και Ιταλίας που «έπιασαν» τόπο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τους ηγέτες των ισχυρών χωρών της ΕΕ λέγοντας ότι «η Μέρκελ είναι κυρίαρχος παράγοντας για όσα σχεδιάζονται στην Ευρώπη. Μιλήσαμε για μεγάλες προσπάθειες να πετύχουμε συμφωνία με τρόϊκα. Την ενημέρωσα αναλυτικά. Με τον κ. Ολάντ συναντηθήκαμε τώρα στο περιθώριο της Συνόδου. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Είμαστε σε συνεχή επαφή. Είναι σημαντική η στήριξή του. Ο κ. Ολάντ αποδέχθηκε να έρθει στην Αθήνα με μεγάλη χαρά και δια της διπλωματικής οδού θα καθοριστεί η ημερομηνία επίσκεψής του. Και ο κ. Μόντι μου απάντησε στην πρόσκληση που του είχα κάνει στην Ρώμη, θα έρθει με χαρά στην Αθήνα το προσεχές διάστημα».

Την στήριξή τους, τέλος, προς την Ελλάδα εξέφρασαν και στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. «Ο Αντώνης Σαμαράς μας είπε τα πάντα για τις προσπάθειες που καταβάλει ο ελληνικός λαός και όλοι μας θέλαμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως αν συνεχίσετε τις προσπάθειες εμείς θα σας στηρίξουμε με κάθε τρόπο» ανέφερε ο κ. βαν Ρομπάι, ενώ και ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε πως «το έγγραφο που δημοσιεύσαμε για την Ελλάδα είναι η απόδειξη μας για τη στήριξη της χώρας».
ΠΗΓΗ protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου