Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Το πρώτο «κύμα» των μέτρων

Με τροπολογία στη Βουλή κατατέθηκαν τα πρώτα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στο «ξήλωμα» όλων των επικεφαλής των εφοριών, των τελωνείων και του ΣΔΟΕ, καθώς λήγει η θητεία τους και τοποθετούνται νέοι προϊστάμενοι με απόφαση του Γ.Στουρνάρα. Η τροπολογία προβλέπει ότι η θητεία του προϊστάμενου θα είναι ετήσια και θα μπορεί να ανανεώνεται μόνο άλλες δύο φορές. Επιπλέον τίθενται ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι αποδοτικότητας που θα ελέγχονται ανά τρίμηνο.


Παράλληλα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επιλογή των 2.335 ελεγκτών που θα ενταχθούν στο νέο Σώμα Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης Εσόδων του Κράτους που επιφορτίζεται με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η επιλογή αναμένεται να γίνει από υφιστάμενους ελεγκτές που ήδη μετρούν δύο χρόνια εργασίας προκειμένου να μην καθυστερήσει η συγκρότηση της υπηρεσίας.

Οι ελεγκτές, που επίσης θα πρέπει να επιτύχουν ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, θα τοποθετηθούν σε όλα τα νευραλγικά πόστα, δηλαδή τις μεγαλύτερες εφορίες, το ΣΔΟΕ κλπ.

Η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητα και στις αποκρατικοποιήσεις καθώς με σχετική τροπολογία ακυρώνει τις διατάξεις που προέβλεπαν ότι η χαμηλότερη συμμετοχή του Δημοσίου και ΔΕΚΟ μπορεί να είναι έως 51%. Έτσι οι δημόσιες επιχειρήσεις θα περάσουν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου να πωληθούν. Επιπλέον το ελληνικό Δημόσιο παίρνει στην κυριότητα του τρία ακίνητα στο πρώην αεροδρόμιο ελληνικού που ανήκουν στον ΕΟΤ, τα ΕΛΤΑ και την Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να αξιοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ

Η τροπολογία ορίζει ότι θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΕΟΠΥΥ από 14,56 ευρώ που είναι σήμερα σε 25,87 ευρώ.

Τέλος η τροπολογία προβλέπει την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρητών και κατάργηση της εισφοράς 4,950 τοις χιλίοις που επιβάλλεται επί των τιμών των καυσίμων και αποδίδεται στο ασφαλιστικό ταμείο των βενζινοπωλών.

Γ. Μαυραγάνης: Θα ληφθούν υπόψη δυσλειτουργίες από συγχωνεύσεις ΔΟΥ

«Είναι η ώρα για μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί να μείνει πίσω η Ελλάδα, στο μοντέλο της Ψωροκώσταινας. Έχει υποχρέωση η χώρα να τραβήξει μπροστά και να αφήσει πίσω της το παρελθόν» είπε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, με αφορμή επίκαιρες ερωτήσεις, σχετικά με τις συγχωνεύσεις των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ο κ. Μαυραγάνης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν και σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο με τις συγχωνεύσεις των ΔΟΥ, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ληφθούν υπόψη τυχόν δυσλειτουργίες που θα διαπιστωθούν σε ορισμένες περιοχές.

Επιπλέον ο υφυπουργός Οικονομικών παρείχε τη διαβεβαίωση ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει λύση για τους ιδιώτες ομολογιούχους που ζημιώθηκαν από το κούρεμα του ελληνικού χρέους.


ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου