Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Οι πρώτοι «μνηστήρες» για τα πετρέλαια!

Της Δήμητρας Πανανού από το real.gr

«Φωτιά» πήρε η πετρελαϊκή αγορά, με εταιρείες κολοσσούς να... φλερτάρουν πλέον με τον «μαύρο χρυσό» του Ιονίου και της Κρήτης, λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες εντοπισμού και καταγραφής πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που διεξάγει η νορβηγική εταιρεία PGS.

«Υπάρχουν ήδη εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από μεγάλες εταιρείες», τόνισε μιλώντας στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου o υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος.


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΚΑ, στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται οι σεισμικές έρευνες των Νορβηγών της PGS για τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο πέλαγος και νότια της Κρήτης, ενώ αμέσως μετά το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε νέο γύρο αδειοδοτήσεων.

«Τον Νοέμβριο του 2013 θα τελειώσουν η επεξεργασία και η ερμηνεία των δεδομένων και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία της εμπορίας και της προώθησης των δεδομένων στην πετρελαϊκή αγορά. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι να ξέρει ο κόσμος ότι η προκήρυξη του γύρου των παραχωρήσεων, που είναι και η ουσία, προγραμματίζεται να γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Επομένως, έχουμε πρόγραμμα και πάμε καλά...», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευ. Λιβιεράτος.

Τα χρονοδιαγράμματα

Ετσι, αν τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα, η χώρα μας πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να κάνει «ταμείο» από τα πρώτα πετροδολάρια, καθώς μετά τα εκπληκτικά πρώτα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στα «οικόπεδα» Αφροδίτη της Κύπρου και Λεβιάθαν του Ισραήλ, αλλά και τις εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για την αξία των κοιτασμάτων που βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, φαίνεται ότι «άνοιξε η όρεξη» των εταιρειών.

Σημειώνεται δε ότι η Real news την περασμένη Κυριακή είχε αποκαλύψει την απόρρητη έκθεση που έχει ήδη στα χέρια του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τρεις Ελληνες καθηγητές, τους Αντώνη Φώσκολο, Ηλία Κονοφάγο και Νίκο Λυγερό. Σ’ αυτή γίνεται οικονομική εκτίμηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που εντοπίζονται νότια της Κρήτης, από τη μελλοντική αξιοποίηση των οποίων το συνολικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να φτάσει τα 270 δισ. δολάρια, ενώ, αν στις εκτιμήσεις αυτές υπολογιστεί και η ανακάλυψη πετρελαίου, τότε το συνολικό όφελος εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει -σε βάθος 30-35 χρόνων- το 1,3 τρισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου