Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος της τράπεζας Κύπρου Δραματική η «νέα» μέρα στην Κύπρο

«Χαρτζιλίκι» δίνουν πλέον τα Μηχανήματα Αυτόματης Ανάληψης στην Κύπρο, αφού το πλαφόν των 120 και 100 ευρώ ημερησίως στις αναλήψεις από την Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή Τράπεζα αντιστοίχως, δεν αρκεί για να συντηρήσει τον καθημερινό προϋπολογισμό οικογενειών, οι οποίες έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν ακόμα και την αγορά ειδών διατροφής.

Οι πιστωτικές κάρτες και το πλαστικό χρήμα που είχαν θεοποιηθεί, έχουν καταρρεύσει και έχουν την μηδαμινή αξία που έχει ένα κομμάτι λίγων εκατοστών πλαστικού. Καμία επιχείρηση σχεδόν δεν δέχεται πιστωτικές κάρτες, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για επιταγές.


Ακόμα και αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα χιλιάδες επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο και ακόμα περισσότερες χιλιάδες εργαζομένων κινδυνεύουν να απολυθούν, αφού οι επιχειρηματίες με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ δεν έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους που είτε θα τα χάσουν στη Λαϊκή Τράπεζα είτε θα τα δουν να κουρεύονται στην Τράπεζα Κύπρου, σε ποσοστό 40%.

Φοιτητές στο εξωτερικό δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των σπουδών τους αλλά και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Κύπρο αφού δεν υπάρχουν χρήματα ούτε καν για τα εισιτήρια.

Ασθενείς δεν μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα γιατί τα φαρμακεία εκτελούν συνταγές μόνο με μετρητά. Την ίδια ώρα οι φαρμακοβιομηχανίες δεν προμηθεύουν με φάρμακα λόγω έλλειψης ρευστού.

Από τα ράφια των καταστημάτων έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται είδη πρώτης ανάγκης και πολλοί φοβούνται ότι τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα θυμίζει... κόλαση και οι πολίτες της Κύπρου θα δοκιμαστούν σκληρά.

Η Κύπρος μέσα σε λίγα 24ωρα άλλαξε μορφή και η κοινωνία της από κοινωνίας ευμάρειας έχει μετατραπεί σε μια κοινωνία που αναζητεί απαντήσεις, που επί του παρόντος δεν δίνει κανένας.

Κύπριοι Βιομήχανοι: Αδύνατον να πληρωθούν μισθοί στο τέλος Μαρτίου...
Δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές των επιχειρήσεων ούτε και οι πληρωμές προς τους εργαζόμενους στο τέλος του μήνα λόγω του κλεισίματος των τραπεζών, δηλώνει η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων Της Κύπρου (ΟΕΒ), καλώντας Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα να ανοίξει τις τράπεζες, αφού κάθε μέρα που περνά η ζημιά στις επιχειρήσεις και την οικονομία αυξάνεται.

Την ίδια ώρα συστήνει στους επιχειρηματίες να λάβουν τα μέτρα τους προς αντιμετώπιση της νέας κατάστασης πραγμάτων και στον κόσμο να είναι ψύχραιμος και να κάνει υπομονή.

Ακόμα και αν οι τράπεζες ανοίξουν τις επόμενες μέρες δεν είναι δυνατόν να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις για την μισθοδοσία των εργαζομένων οι οποίοι ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν τον Απρίλιο χωρίς χρήματα με ό,τι σημαίνει αυτό...

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ερωτηθείς πώς θα επηρεάσει το κλείσιμο των τραπεζών την πληρωμή μισθών και υποχρεώσεων από επιχειρήσεις στο τέλος του μήνα, είπε ότι «σίγουρα οι πληρωμές των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν, ούτε βέβαια και οι πληρωμές στους εργαζόμενους και αυτό δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι υπόψη του πληροφορίες ότι αριθμός εμπορευόμενων δεν αποδέχεται πιστωτικές κάρτες, ο κ. Χριστοφίδης παραδέχθηκε ότι «αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν δέχονται τις πιστωτικές κάρτες», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είναι όλοι, είναι ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων που δεν δέχονται πλέον πιστωτικές κάρτες και ο λόγος είναι ότι οι προμηθευτές τους, τούς ζητούν πλέον μετρητά».

«Ευχής έργο είναι οι τράπεζές μας να ανοίξουν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη», είπε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που είχαμε αναφέρει και την περασμένη εβδομάδα είναι ότι κάθε μέρα που περνά η ζημιά στην οικονομία και τις επιχειρήσεις αυξάνεται».

Τέλος, συνέστησε στους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να κάνουν υπομονή.
Αιφνιδιαστική παραίτηση του προέδρου της τράπεζας Κύπρου
Την παραίτηση του υπέβαλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμη.

Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής ιστοσελίδας StockWatch, οι λόγοι της παραίτησής του αφορούν στο διορισμό διαχειριστή για την Τρ. Κύπρου, χωρίς να ενημερωθεί προηγουμένως η διοίκηση του συγκροτήματος, η πώληση των παραρτημάτων της τράπεζας στην Ελλάδα και η αναγκαστική ανάληψη του χρέους ύψους 9,2 δισ. ευρώ της Λαϊκής προς ELA (Μηχανισμός Έκτακτης ρευστότητας ) από την τράπεζα Κύπρου.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου