Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ο εφιάλτης τρομάζει την Αθήνα

Έντονη ανησυχία για μετάδοση της βαθιάς κρίσης, στην οποία εισέρχεται η κυπριακή οικονομία, με το πακέτο διάσωσης που "παγώνει" την κίνηση κεφαλαίων επικρατεί στην ελληνική πλευρά. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας προεξοφλεί αυτή την επιδείνωση με πτώση που υπερβαίνει το 4%.

Οι επιπτώσεις από το "πάγωμα" ελληνικών καταθέσεων στην Κύπρο, τόσο μεγάλων επιχειρήσεων, όσο και απλών ιδιωτών, δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ήδη προβληματικό κύκλο ροής κεφαλαίων στην Ελλάδα. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει διήμερη παράταση για την καταβολή του ΦΠΑ, αντιλαμβανόμενο ότι το πρόβλημα που προκαλεί η μη ρευστοποίηση των επιταγών από τις κυπριακές τράπεζες, μπλοκάρει τα κεφάλαια επαγγελματιών και επιχειρήσεων.


Την ίδια στιγμή, ο κύκλος αβεβαιότητας μεγαλώνει από την αναμενόμενη εξαιρετικά μεγάλη ύφεση που αναμένεται στην κυπριακή οικονομία μέσα στους επόμενους 12 μήνες να ξεπεράσει το 10% και να προσεγγίσει ακόμα και το 15%! Σε αυτό προστίθενται και οι επίσημες δηλώσεις πρωτοκλασάτων παραγόντων από την Κύπρο, όπως του  Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος μιλά για ανάγκη εξέτασης εναλλακτικής λύσης με μεσοπρόθεσμη έξοδο από το ευρώ.

Παράλληλα, η συνολική αποδυνάμωση της Κύπρου δημιουργεί περαιτέρω αβεβαιότητες που έχουν να κάνουν με θέματα γεωπολιτικά που αφορούν στις ισορροπίες με Ρωσία, ΗΠΑ και Τουρκία, αλλά και εθνικά ζητήματα.

Το Χρηματιστήριο αντίστοιχα έχει χάσει τις 900 μονάδες, σπάζοντας καθοδικά τον κινητό μ.ο. των 120 τελευταίων ημερών. O Γενικός Δείκτης υποχωρεί πάνω από 4%, κινούμενος πτωτικά από την έναρξη των συναλλαγών.

Η νέα πρακτική των ηγεμόνων του Βερολίνου, δηλαδή η αρπαγή των καταθέσεων για την πληρωμή των λαθών των πολιτικών και των τραπεζιτών σκιάζει και την ελληνική αγορά.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου