Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Όταν ο Φούχτελ συνάντησε την Όλγα...

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ ο οποίος συνοδευόταν από τον πρώην προπονητή της εθνικής ποδοσφαίρου Ότο Ρεχάγκελ.
Σε δηλώσεις της η υπουργός τόνισε, ότι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό για την Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα και ανακοίνωσε σειρά δράσεων στο μέτωπο αυτό.
Ειδικότερα, αναθεωρείται το πρόγραμμα των σπουδών των σχολών ξεναγών, που πλέον Θα ολοκληρώνεται σε τρία εξάμηνα φοίτησης. Μάλιστα η υπουργός ανακοίνωσε, ότι απελευθερώνεται το επάγγελμα του ξεναγού κατ' εφαρμογή των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, ενώ ήδη εκδόθηκε ΚΥΑ για εκπόνηση προγραμμάτων ταχύρρυθμης κατάρτισης στο επάγγελμα αυτό, ειδικά για τους αποφοίτους ανώτατων σχολών, ιστορίας και αρχαιολογίας.

Την ίδια στιγμή το ΥΠΟΤ "τρέχει" προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για εποχιακά εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες του κλάδου. Το εν λόγω πρόγραμμα, όπως είπε η υπουργός, είναι προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ (δημοσίας δαπάνης) και χρηματοδοτείται με πόρους του ΕΣΠΑ, στοχεύοντας στην κατάρτιση 2.755 ατόμων.
Το ΥΠΟΤ υποστηρίζει κάθε καινοτομία που συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και στην αύξηση της απασχόλησης, δήλωσε η υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΟΤ στηρίζει μαζί με τον κ. Φούχτελ, την άμεση έναρξη ενός νέου προγράμματος εκπαίδευσης που έχει εφαρμοστεί σε χώρες, όπως η Γερμανία, Πορτογαλία και Ισπανία.
"Το εν λόγω πρόγραμμα, δυικής εκπαίδευσης, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, βασίζεται κυρίως στη στήριξη από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, είναι συμπληρωματικό και μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με τα προγράμματα του ΥΠΟΤ για την επαγγελματική τουριστική εκπαίδευση. Έτσι οι σπουδαστές παράλληλα με τις σπουδές τους κάνουν πρακτική άσκηση αμοιβόμενοι ταυτόχρονα από τις επιχειρήσεις", δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας Χανς Φούχτελ, στάθηκε στην πρόθεση του ΥΠΟΤ να προωθήσει το θέμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης κάνοντας λόγο για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταπολεμηθεί η ανεργία. Εστιάζοντας στα πλεονεκτήματα της δυικής εκπαίδευσης ο κ. Φούχτελ υπογράμμισε, ότι ο μαθητευόμενος εργάζεται, δέχεται κάποιες αποδοχές, ενώ ταυτόχρονα αφουγκράζεται τις τάσεις της αγοράς εργασίας και μπορεί ταυτόχρονα να εργαστεί και στο εξωτερικό.
Αφού υπογράμμισε, ότι η κ. Κεφαλογιάννη με την κίνηση αυτή πρωτοπορεί, ανάφερε, ότι οι πρωτοβουλίες αυτές, έρχονται την κατάλληλη στιγμή, καθώς η Ευρώπη διαθέτει 6 δισ. ευρώ για τους σκοπούς αυτούς και η Ελλάδα, όπως είπε, θα μπορέσει να αντλήσει χρήματα από αυτό το ταμείο και να προσφέρει εργασία σε πολλούς νέους.
Σε ό,τι αφορά τέλος στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης την εφετινή περίοδο, η κ. Κεφαλογιάννη επανέλαβε, ότι τα μηνύματα που λαμβάνονται από τις αγορές του εξωτερικού είναι πολύ αισιόδοξα, τόσο από τη Γερμανία όσο και από τη Ρωσία. Όπως είπε η υπουργός, το μήνυμα, ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός, πιάνει τόπο. Προς επίρρωσιν τούτου έρχονται οι δηλώσεις του κ. Φούχτελ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που καλεί τους Γερμανούς τουρίστες να επισκεφτούν την Ελλάδα τονίζοντας, ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα προόδου και είναι μία απολύτως ασφαλής χώρα την οποία αξίζει να επισκεφτούν οι Γερμανοί.

ΠΗΓΗ protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου