Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

«Ηλίθιο πείραμα»

Της  Στεφανίας Κασίμη
από το real.gr

Kαταστροφική για την αξιοπιστία της ευρωζώνης χαρακτηρίζει, με συνέντευξή του στη Realnews, την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ο Κλέμενς Φουστ, κορυφαίος σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών μελετών ZWE. «Είναι ένα ηλίθιο πείραμα», τονίζει και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δούμε «κούρεμα» καταθέσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια στιγμή, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει πιστά τη συμφωνία με την τρόικα για να επιτύχει ελάφρυνση των μέτρων του μνημονίου μεσοπρόθεσμα.


Πώς επηρεάζει την ευρωζώνη η απόφαση του Eurogroup για τη διάσωση της Κύπρου;

Πιστεύω ότι μειώθηκε η αξιοπιστία της ευρωζώνης στη διαχείριση κρίσεων. Υπάρχουν τυποποιημένοι κανόνες για τον τρόπο διαχείρισης των τραπεζικών κρίσεων. Ο πρώτος κανόνας είναι ότι αρχικά πρέπει να υποστούν απώλειες οι μεγάλοι μέτοχοι τραπεζών, μετά τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και μόνο στο τέλος θα πρέπει να υποστούν απώλειες οι καταθέτες.

Και το σχέδιο για την Κύπρο προβλέπει ότι οι μικροκαταθέτες είναι μεταξύ των πρώτων που θα έχουν απώλειες και η εγγύηση των καταθέσεων καταστρατηγείται επιβάλλοντας φόρο σε αυτές. Είναι αυθαίρετο. Συνεπώς, θα υπάρξουν επιπτώσεις: η απώλεια της αξιοπιστίας.

Η απόφαση για την Κύπρο ήταν καταστροφική, κυρίως γιατί παραβίασε τους καθιερωμένους κανόνες διαχείρισης των τραπεζικών κρίσεων. Αποτελεί καταστροφή, γιατί κλονίζει την αξιοπιστία και αυξάνει την αβεβαιότητα αναφορικά με τον μελλοντικό χειρισμό προγραμμάτων διάσωσης και αναδιαρθρώσεων. Είναι ένα ηλίθιο πείραμα και ήταν ξεκάθαρο ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις.

Διαβάστε σε PDF το δημοσίευμα της Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου