Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Νομιμοποίηση για να προχωρήσουν ζητούν Βενιζέλος - Κουβέλης

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα
Από το  real.gr
 
 
Τη νομιμοποίηση από τα όργανα των κομμάτων τους επιθυμούν να πάρουν σήμερα Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, προκειμένου να προχωρήσουν σε μία «έντιμη συμφωνία» διατήρησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας απόψε, στο τρίτο ραντεβού των πολιτικών αρχηγών εντός της εβδομάδας.

Οι δύο πλευρές, ο Αντώνης Σαμαράς από την μία και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης από την άλλη (κινούνται σε πλήρη σύμπνοια, με συνεννόηση και σε κοινή γραμμή οι δύο μικρότεροι εταίροι), φέρονται να έχουν ήδη προχωρήσει σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, που μένει όμως να φανεί αν είναι και αρκετές για τη διατήρηση του παρόντος κυβερνητικού σχήματος.

Χωρίς να κάνει απολύτως σαφή στους συνεργάτες του την πλήρη πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε χθες για... μετατόπιση από τις αρχικές «αντιδημοκρατικές» θέσεις της Δευτέρας και τις διαρροές που ακολούθησαν περί 20, 30, 50 ή 100 εργαζομένων με τους οποίους θα στηνόταν ένα νέο κανάλι, με την εκπομπή σήματος να γίνεται από άλλο κτίριο εκτός ΕΡΤ κ.ο.κ, ζητώντας πάντως επιπλέον σημαντικά βήματα. Η αποστροφή του λόγου του πάντως ότι «αν κάναμε και στο παρελθόν τέτοιες συζητήσεις, θα είχαμε λύσει πολλά προβλήματα», ερμηνεύθηκε ως ένα βήμα προς... συμφωνία απόψε, εφόσον βεβαίως πάρει την απαραίτητη νομιμοποίηση από το Πολιτικό Συμβούλιο και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που συγκαλεί τρεισήμισι ώρες πριν από την αποψινή συνάντηση αρχηγών, στις πέντε το απόγευμα.

Ακριβώς το ίδιο θα επιχειρήσει να κάνει εντός της ημέρας και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης που συγκαλεί την ΚΟ και την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματός του, για να αναπτύξει στα μέλη τους την τελική πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, τα θετικά, τα αρνητικά και τα... περιθώρια που έχουν να αντιδράσουν. Πιθανώς πάντως μία τέτοια... εξουσιοδότηση να μπορεί να δοθεί μόνο αφού μαθευτούν επακριβώς ο αριθμός των νέων εργαζομένων, το καθεστώς των συμβάσεων κ.ο.κ., πράγματα για τα οποία επίσης δεν έχει μιλήσει ο κ. Κουβέλης στους συνεργάτες του.

Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης πάντως, που στο μεταξύ... εξαφάνισαν από τις δηλώσεις τους την όποια αναφορά στην ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για «δημόσια ραδιοτηλεόραση» ο πρώτος και για «εθνική ραδιοτηλεόραση» ο δεύτερος, παρουσίασαν στον πρωθυπουργό τις προτάσεις τους και για μια σειρά άλλων θεμάτων.

Από το μεσημέρι και το τηλεφώνημά τους ακόμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέστησε σαφές στον πρωθυπουργό ότι ήταν σε κοινή γραμμή με τον Φώτη Κουβέλη, ενώ του παρουσίασε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την προγραμματική συμφωνία, τις προτεραιότητες, τον συντονισμό και τη λειτουργία της κυβέρνησης, πράγματα για τα οποία η Ιπποκράτους αισιοδοξεί ότι θα «κλείσουν» απόψε, εφόσον βεβαίως συμφωνήσουν στο θέμα της ΕΡΤ. Για την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των εταίρων μίλησε σε δραματικούς τόνους και ο Φώτης Κουβέλης, εκφράζοντας παράλληλα τις απόψεις της ΔΗΜΑΡ για την πορεία της χώρας. Μεταξύ άλλων, ζήτησε και την αλλαγή του τρόπου διαπραγμάτευσης της χώρας μας με την τρόικα...

Και ενώ η εικοσιτετράωρη... παράταση, μπορεί να αξιοποιηθεί υπέρ των αμβλύνσεων των διαφορών και άρα της συμφωνίας απόψε, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το αντίθετο, με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων να εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι για νέο κύκλο πίεσης από μερίδα στελεχών τους. Αυτό που διαψεύδουν κατηγορηματικά, είναι ότι η συνεδρίαση των κομματικών τους οργάνων συνδέεται με εκείνη της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ που θα εξετάζει την αίτηση αναστολής της ΠΟΣΠΕΡΤ κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

«Δεν θα τρέχουμε πίσω από τα νομικά και νομικίστικα θέματα», λένε στην Ιπποκράτους, ενώ πολιτικά δείχνει να αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα και η Αγίου Κωνσταντίνου...
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου