Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Κύπρος:Σε όλους τους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες η προσφυγική ιδιότητα

Λευκωσία: Αποδίδεται σε όλους τους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες η προσφυγική ιδιότητα, ύστερα από κατ’ αρχήν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σε δηλώσεις του, στο Υπουργείο Εσωτερικών, αναφορικά με χθεσινή απόφαση που λήφθηκε στο πλαίσιο συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και αφορά τους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες, ο κ. Χάσικος είπε ότι «μετά από συνάντηση που είχα με την Κίνηση Προσφύγων και Εκτοπισθέντων Μανάδων, σε σχέση με το διαχρονικό αίτημά τους για αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας στους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες, εισηγήθηκα στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και λήφθηκε κατ’ αρχήν απόφαση», σύμφωνα με την οποία αποδίδεται σε όλους τους εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες η προσφυγική ιδιότητα, και διασφαλίζεται η επί ίσοις όροις συμμετοχή τους σε όλα ανεξαίρετα τα κυβερνητικά σχέδια, που απευθύνονται στους πρόσφυγες.

Διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή δεν αλλοιώνει τον προϋπολογισμό του κράτους και δεν συνεπάγεται αύξησή του.

Ο κ. Χάσικος είπε, επίσης, ότι τα κονδύλια που αφορούν τους πρόσφυγες θα μοιράζονται πλέον, εξίσου, σε όλους ανεξαίρετα τους πρόσφυγες.

Σε παρατήρηση γιατί τόσα χρόνια δεν είχε παρθεί μια τέτοια απόφαση, ο κ. Χάσικος είπε ότι υπήρχαν κάποια επιχειρήματα που ήταν πάγια.

«Για παράδειγμα ένα επιχείρημα ήταν απ’ όλες τις Κυβερνήσεις: Εάν αναγνωριστούν αυτοί οι πρόσφυγες, -ήταν το επιχείρημα – σημαίνει ότι ο αριθμός των προσφύγων θα αυξηθεί πάρα – πάρα πολύ και άρα, πλήττεται η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και εγώ ρωτώ: Μετά από 40 χρόνια ποια αξιοπιστία έμεινε αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα και κατ’ επέκταση πού θα πληγεί;», πρόσθεσε.

Το δεύτερο επιχείρημα, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών είναι ότι εάν αναγνωριστούν και οι εκ μητρογονίας τότε σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να προϋπολογίζει πολύ περισσότερα χρήματα σε σχέση πάντοτε με βοηθήματα ή άλλα προγράμματα που είχε η εκάστοτε Κυβέρνηση για τους πρόσφυγες.

Η απάντηση, συνέχισε, στο επιχείρημα αυτό, είναι ότι τα ίδια χρήματα, είναι χίλια ευρώ, είναι ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι εκατό εκατομμύρια ευρώ, να τα μοιράζονται όλοι εξίσου, χωρίς καμία απολύτως διάκριση.

«Με αυτή τη λογική, λοιπόν, η Κυβέρνηση προχώρησε με κατ’ αρχήν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να αναγνωρίσει τους συμπατριώτες μας. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που διανύουμε δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας. Η κρίση προϋποθέτει ενότητα και η ενότητα ξεκινά από τη βάση», κατέληξε.

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου