Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Έριξε τους δείκτες και ανέβασε τις αποδόσεις ομολόγων ο Bernanke

Dow15.112,19-206,04 -1,35%  



  Nasdaq3.443,20-38,98 -1,12%  

Η Wall Street χθες
Σημαντικές απώλειες -που για τον Dow Jones έφτασαν τις 206 μονάδες- κατέγραψαν οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου στην άλλη πλευρά της τραμπάλας, μετά τη βαρυσήμαντη προαναγγελία Bernanke: η Fed θα επιβραδύνει εντός του έτους τις αγορές ομολόγων έαν η οικονομία πορευτεί ανάλογα με τις προβλέψεις της.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 206,00 μονάδες (-1,35%) κλείνοντας στις 15.112,10 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 38,90 μονάδων (-1,12%) και έκλεισε στις 3.443,20 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 22,80 μονάδων (-1,39%) κλείνοντας στις 1.628,90 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος. Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η Verizon Communications Inc (-2,91%), η AT & T (-2,54%) και η Travelers Companies Inc (-2,15%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Οι δείκτες αντέδρασαν θετικά στην ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Fed, για να πάρουν ωστόσο την κατιούσα μετά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας. 


Στην ανακοίνωσή της Fed ανέφερε πως θα συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές παγίων αξίας 85 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας ωστόσο πως το outlook για την οικονομία και την αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί από το φθινόπωρο. Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας επανέλαβε πως η απόφασή της να αυξήσει τα επιτόκια ή να περιορίσει το ρυθμό αγοράς ομολόγων εξαρτάται από την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό.

Οι μετοχές έχασαν τεράστιο έδαφος όταν αργότερα ο Bernanke δήλωσε πως αν η οικονομία ακολουθήσει την πορεία που προβλέπεται από την Fed, θα "κριθεί κατάλληλο να περιορίσουμε το ρυθμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων αργότερα το τρέχον έτος". Στη συνέχεια η Fed θα συνεχίσει να υλοποιεί "περιορισμένα μέτρα στο πρώτο μισό του επόμενου έτους, ολοκληρώνοντας τις αγορές παγίων στα μέσα του έτους".

Οι τιμές των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησαν, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και άλλων καταναλωτικών δανείων, να εκτοξεύεται στο 2,33%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2012.

Με τις μετοχές κάτω και τις αποδόσεις των ομολόγων πάνω "η αγορά στέλνει μήνυμα πως το λεγόμενο ΄tapering΄ μπορεί να ξεκινήσει, ακόμη και αν ο Bernanke λέει όχι για την ώρα", σχολίασε ο Joe Heider, διευθυντικό στέλεχος της Rehmann Financial.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου