Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ισραηλινή απόφαση για εξαγωγή Φ.Α. ανοίγει το δρόμο για συνεργασία με Κύπρο

Λευκωσία: Πρόταση για την εξαγωγή του 40% των αποθεμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ θα καταθέσει στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Κυριακή, ο Πρωθυπουργός της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου. Να σημειωθεί ότι η απόφαση ανοίγει το δρόμο για συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ στον τομέα, τόσο με την μεταφορά του αερίου μέσω Κύπρου, όσο και την προώθησή του στην Ευρώπη.

Όπως γράφει η ισραηλινή οικονομική ιστοσελίδα «Globes», η κοινή πρόταση του κ. Νετανιάχου, του Υπουργού Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Σιλβάν Σιαλόμ του Υπουργού Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ και του Διοικητή της Τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ κατατίθεται ύστερα από τρία χρόνια συζητήσεων και μιας μεγάλης δημόσιας εκστρατείας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, σε χθεσινή του δήλωση ύστερα από συνάντηση με τους τρεις αξιωματούχους, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι "πρόκειται για σημαντική ημέρα".

Όπως είπε ύστερα, από μια σειρά μακρών συναντήσεων αποφασίστηκε από κοινού η σημαντική αύξηση το ποσό του αερίου για εγχώρια χρήση.

"Αυτό θα καλύψει τις ανάγκες μας για 25 χρόνια. Αυτό είναι ένα ισοζύγιο μεταξύ της ανάγκης διασφάλισης του ενεργειακών πηγών για τους Ισραηλινούς πολίτες και της ανάγκης για εξαγωγή αερίου, η οποία θα φέρει έσοδα για τους Ισραηλινούς πολίτες", είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα αναμένει να κερδίσει 60 δις δολάρια από τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τη Globes, τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ ανέρχονται στα 900 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (δκμ). Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα κατακρατήσει 540 δκμ για εγχώρια χρήση. Σημειώνεται ότι η έκθεση της Επιτροπής Τζεμάχ πρότεινε υψηλότερη ποσότητα εξαγωγής με κατακράτηση 500 δκμ για εγχώρια χρήση.

Στο μεταξύ χθες βράδυ, διαδηλωτές μπλόκαραν δρόμους στο Τελ Αβίβ, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην εξάγει φυσικό αέριο σε άλλες χώρες.


ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου