Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Χουντής:Τεράστιες οι ευθύνες και της Κομισιόν για την ΕΡΤ(Βίντεο)


Χουντής:Τεράστιες οι ευθύνες και της Κομισιόν για την ΕΡΤ
Την Κομισιόν κατηγόρησε ευθέως ότι φέρει τεράστιες ευθύνες για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα του κλεισίματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων τόνισε ότι από το κλείσιμο της ΕΡΤ θα ωφεληθούν «τα ιδιωτικά κανάλια και όσοι περιμένουν να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία», ενώ χαμένοι θα είναι «η δημοκρατία, η ελευθερία του τύπου, ο πολιτισμός, η σύγχρονη ιστορία της χώρας μας και οι εργαζόμενοι που απολύονται».

Στην τοποθέτηση του Νίκου Χουντή θέλησε να απαντήσει, κάνοντας χρήση της μπλε κάρτας (χρησιμοποιείται για διευκρινιστικές ερωτήσεις), η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ροδή Κράτσα, η οποία ωστόσο, αντί να θέσει ερώτηση στην ομιλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε να επιτεθεί στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, κατηγορώντας τους ότι αυτοί ευθύνονται για το «μαύρο» στις οθόνες, αφού «δεν υπάκουσαν στην απόφαση και ήθελαν πειρατικά, οι ίδιοι, να εκπέμπουν»!!!
Ο Νίκος Χουντής, στη δευτερολογία του, με έντονο ύφος, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «συμμορφωθεί με την απόφαση των δικαστηρίων, με το πρωτόκολλο του Άμστερνταμ και με τις οδηγίες που απαγορεύουν ομαδικές απολύσεις, ώστε να επανέλθει η νομιμότητα». Ο πλήρης διάλογος όπως εξελίχθηκε, έχει ως εξής:
«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα είναι για 23η ημέρα κλειστή. Η Κομισιόν από την πρώτη στιγμή, και το ακούσαμε και σήμερα, είπε: «Δεν είναι δικό μου έργο, είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης». Έβγαλε και μία ανακοίνωση, το ακούσαμε και αυτό πάλι σήμερα, ότι εν πάση περιπτώσει, κατανοεί αυτές τις προσπάθειες για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.
Ερωτώ κύριοι συνάδελφοι: Είναι εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας να κλείνει η δημόσια ραδιοτηλεόραση των ευρωπαίων πολιτών; Είναι εκσυγχρονισμός να πέφτει μαύρο στο εκράν της τηλεόρασης; Είναι εκσυγχρονισμός να απολύονται 2600 εργαζόμενοι; Είναι εκσυγχρονισμός να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός; Ποιος κερδίζει από αυτή την υπόθεση; Τα ιδιωτικά κανάλια και όσοι περιμένουν να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία. Ποιος χάνει κύριε Επίτροπε από αυτή την υπόθεση; Χάνει η δημοκρατία, χάνει η ελευθερία του τύπου, χάνει ο πολιτισμός, χάνει η σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, χάνουν οι εργαζόμενοι που απολύονται.
Αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Επίτροπε, δε νομίζω ότι μπορείτε να κρύβεστε πίσω από αυτή την τοποθέτηση. Είσαστε το ίδιο υπόλογοι. Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι προέβη σ' αυτή την ενέργεια, τη βάρβαρη και πραξικοπηματική, διότι πρέπει να κάνει 4000 απολύσεις, για να πάρει τη δόση στο τέλος του χρόνου.
Σήμερα λοιπόν, αντιληφθείτε ότι υπόλογη δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση. Υπόλογη είναι και η Κομισιόν διότι καλύπτει αυτή τη βάρβαρη, πραξικοπηματική, πρωτοφανή πράξη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».
ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ
«Κύριοι συνάδελφοι, λυπάμαι που κάνω στον έλληνα συνάδελφο αυτή την παρέμβαση, γιατί θα έπρεπε να γνωρίζει την ιστορία του μαύρου, όπως αναφέρθηκε, στις οθόνες. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι πολύ συζητήθηκε το μαύρο. Το μαύρο δεν ήταν η επιλογή στο προσωρινό αυτό κλείσιμο. Θα μπορούσε η ΕΡΤ, μη λειτουργώντας κανονικά, να έχει επαναλαμβανόμενες παλαιότερες εκπομπές. Το μαύρο επήλθε γιατί οι εργαζόμενοι δεν υπάκουσαν στην απόφαση και ήθελαν πειρατικά, οι ίδιοι, να εκπέμπουν. Τα διευκρινίζουμε τα πράγματα σαν μία υπόθεση που δεν είναι απλή στο να την καταλάβουν οι συνάδελφοι».
ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ
«Αυτός, όπως αντιληφθήκατε αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ένας διάλογος που γίνεται στα ελληνικά δεδομένα. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Θέλω να σας πω ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ τη λειτουργούν συνέχεια, διότι η απόφαση των δικαστηρίων ήταν ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει με πλήρες πρόγραμμα, απ' την επόμενη στιγμή. Επομένως, είναι πολύ προσχηματικό αυτό που λέγεται. Οι έλληνες εργαζόμενοι, με τη βοήθεια της EBU και τη βοήθεια του διαδικτύου εκπέμπουν πλήρες πρόγραμμα. Άρα, το θέμα είναι να συμμορφωθεί με αυτή την απόφαση και με το πρωτόκολλο του Άμστερνταμ η ελληνική κυβέρνηση, να συμμορφωθεί με οδηγίες που απαγορεύουν ομαδικές απολύσεις, και να επανέλθει η νομιμότητα. Αυτή είναι η απάντησή μου. Οι έλληνες συνάδελφοι το ξέρουν πάρα πολύ καλά, νομίζω ότι και στην Ευρώπη το παρακολουθείτε το θέμα ότι έχει αυτές τις διαστάσεις».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου