Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΟΛΑ ή ΤΙΠΟΤΑ για τον Α. Σαμαρά

ΟΛΑ ή ΤΙΠΟΤΑ για τον Α. Σαμαρά
-Τους επόμενους μήνες παίζει τα ''ρέστα'' του σε όλα τα πεδία. 
-Περιμένει χείρα βοηθείας από τη Μέρκελ για να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο. 
-Νέα Ελλάδα, με στροφή προς τα Δεξιά και ''αποκαραμανλοποίηση''.
Ο Πρωθυπουργός ανοίγει σιγά-σιγά τα χαρτιά του που προδιαγράφουν τις επόμενες κινήσεις του. Οπαδός και θιασώτης του δόγματος ότι ''πολιτική σημαίνει τόλμη και ρίσκο'', από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης, ο Α. Σαμαράς επιχειρεί μια φυγή προς τα εμπρός.
Ο στόχος του είναι να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό, εμφανιζόμενος ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του αστικού χώρου, και να δημιουργήσει μία νέα μεγάλη παράταξη που θα έχει σαφή δεξιό προσανατολισμό, θα μπορεί να περιλάβει στις τάξεις της στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή του Σημιτικού Εκσυγχρονιστικού Ρεύματος, αλλά ταυτόχρονα θα έχει απογαλακτιστεί από τον Καραμανλισμό και τις καταβολές του.

Άλλωστε η ενόχληση και η νευρικότητα των σημερινών ενοίκων του Μαξίμου για τη θερμότατη υποδοχή των Συνέδρων στον Κώστα Καραμανλή, δεν κρυβόταν.
Ο κ. Σαμαράς θα είχε προχωρήσει νωρίτερα στη δημιουργία του νέου πολιτικού σχηματισμού αν δεν υπήρχε η ανάγκη σταθεροποίησης της χώρας αλλά και των συνεργασιών για να κυβερνηθεί η χώρα. Το επιτελείο του τον ενθαρρύνει σε αυτή την επιλογή, άλλωστε είναι οι ίδιοι που χρέωσαν το 18% των εκλογών του περασμένου Μαϊου στο ''φθαρμένο προϊόν'' που λέγεται Νέα Δημοκρατία.
Εκτιμούν ότι το νέο κόμμα, που μπορεί να λέγεται ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, αν... παραχωρήσει τον τίτλο ο Δ. Αβραμόπουλος που τον έχει κατοχυρώσει, θα έχει ιδεολογική καθαρότητα υιοθετώντας μια σκληρή δεξιά ατζέντα. Στόχος είναι να ανακοπούν οι διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή και να συμπιεστούν οι ΑΝ.ΕΛ του Πάνου Καμμένου.
Στο Μαξίμου δεν έχουν ψευδαισθήσεις και για την τύχη του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι είναι από δύσκολο έως απίθανο να ανακάμψει και είναι ήδη έτοιμοι να προσεταιριστούν κάποια στελέχη , όπως ο κ. Μιχ.Χρυσοχοϊδης αλλά και στελέχη που θεωρείται ότι ανήκουν στην επιρροή του κ.Σημίτη, όπως ο κ.Στουρνάρας.
Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τις χλιαρές διαψεύσεις που κάνει κατά καιρούς, ο κ.Χρυσοχοϊδης ήταν ο μόνος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που αρνήθηκε να υπογράψει την κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την ΕΡΤ.
Μάλιστα κύκλοι από το ΠΑΣΟΚ θεωρούν βέβαιο ότι υπάρχει πολιτικό deal ανάμεσα στον κ.Χρυσοχοϊδη και τον κ.Σαμαρά. Μιλούν μάλιστα και για συναντήσεις του κ.Χρυσοχοϊδη με τον εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού, τον κ.Δ.Σταμάτη.
Ο στόχος του κ.Σαμαρά, όπως όλα δείχνουν, είναι να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο με ένα νέο κόμμα που θα έχει αντικαταστήσει τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θα αυτοδιαλυθεί.
Σε μία τέτοια περίπτωση, ο κ.Καραμανλής δεν θα είναι πάλι υποψήφιος ενώ λύνονται και τα χέρια του κ.Σαμαρά να ''φάει'' αρκετούς Καραμανλικούς με τη λίστα.
Αναγκαία όμως προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να έχει λάβει χείρα βοηθείας ο κ.Σαμαράς από το Βερολίνο, να έχει χαλαρώσει η πίεση για τη λήψη νέων μέτρων, να δρομολογηθεί ένα νέο ''κούρεμα'' του δημόσιου χρέους, το οποίο θα είναι το διακύβευμα και το δίλημμα της προεκλογικής περιόδου, με τη βοήθεια και της κ.Μέρκελ.
Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα πρέπει να ψηφίσουν τον κ.Σαμαρά και για να γίνει το ''κούρεμα'' και για να μην διακοπεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Αυτός ο σχεδιασμός έχει ως πρώτο κομβικό σημείο την επίσκεψη Σόιμπλε στην Ελλάδα σε 17 μέρες από σήμερα. Εκεί η Ελληνική πλευρά και κυρίως ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών για την ορθότητα του σχεδιασμού τους και θα ζητήσουν χαλάρωση της πίεσης. Αναμένεται να χρησιμοποιήσουν, ως επιχείρημα, ότι η ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης και η άνοδος στην εξουσία του κ.Τσίπρα θα αποβεί μοιραία για τα Γερμανικά συμφέροντα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα, ο κ.Σαμαράς παίζει ένα παιχνίδι υψηλού πολιτικού ρίσκου, όπως έκανε και με την ΕΡΤ.
Τα παίζει όλα για όλα επειδή διαβλέπει τις δυσκολίες να διαχειριστεί το σημερινό δύσκολο, από κάθε άποψη, πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό. Για να υπερβεί τις δυσκολίες χρειάζεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό στο οποίο θα είναι κυρίαρχος και κυρίως χρειάζεται δημοκρατική νομιμοποίηση, μέσα από εκλογές.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου