Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Σε απεργιακό κλοιό η Βουλή

Σε απεργιακό κλοιό η Βουλή
Ντόμινο απεργιακών κινητοποιήσεων προκαλεί το πολυνομοσχέδιο αφού μετά τους φαρμακοποιούς στο χορό μπαίνουν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, από αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ προς κλιμάκωση προσανατολίζονται και οι φαρμακοποιοί. 
 
Σήμερα το απόγευμα, την ώρα που στην ολομέλεια θα συζητείται το πολυνομοσχέδιο, το κτίριο της Βουλής θα περικυκλωθεί από φαρμακοποιούς, εργατικά σωματεία, ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, αλλά και κοινωνικές οργανώσεις που αντιδρούν στις αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο.

Λιγοστά τα φαρμακεία
Λιγοστά είναι τα ανοιχτά φαρμακεία που εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών με φάρμακα. Την Παρασκευή στην Αθήνα λειτουργούσαν μόλις τέσσερα φαρμακεία και σε ολόκληρη την Αττική μόλις 36.
Χθες, o Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε ότι προχωρά στην ενίσχυση των ήδη εφημερευόντων φαρμακείων με ικανό αριθμό άλλων φαρμακοποιών και φαρμακευτικού υλικού, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, αλλά όχι στην αύξηση των σημείων που ήδη εφημερεύουν ενώ χαρακτηρίζει «ατυχή» τη δήλωση του αντιπροέδρου του ΦΣΑ Γιάννη Δαγρέ, σύμφωνα με την οποία θα αυξάνονταν σε 150 από 50 τα εφημερεύοντα φαρμακεία.
Τα φαρμακεία της Αττικής θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Δευτέρα, ενώ τα φαρμακεία στην υπόλοιπη Ελλάδα θα ανοίξουν τα ρολά την Δευτέρα. Μέχρι τότε οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα «φαρμακεία ασφαλείας», που όπως διευκρινίζει και ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής, Κώστας Λουράντος, είναι ακόμα λιγότερα από τα «συνηθισμένα» εφημερεύοντα φαρμακεία.

Συλλαλητήριο φαρμακοποιών στο Σύνταγμα
Φαρμακοποιοί απ' όλη την Ελλάδα δίνουν σήμερα στις 6:00 το απόγευμα, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ραντεβού έξω από τη Βουλή, ζητώντας την απόσυρση διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία των φαρμακείων.
Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν και οι γιατροί, με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να χαρακτηρίζει «τερατώδεις» τις ρυθμίσεις για την υγεία που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης απηύθυνε έκκληση για σύγκλιση γιατρών και φαρμακοποιών σε ένα κοινό μέτωπο «Εθνικής Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας».
Οι φαρμακοποιοί που βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων και μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ενώ και οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ, την Τρίτη, 1 Απριλίου, ημέρα συνεδρίασης του ECOFIN και στην απεργία την Τετάρτη, 9 Απριλίου.

Δυναμικές κινητοποιήσεις και από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Οι οδηγοί των νοσοκομείων, βρίσκονται ήδη από την Παρασκευή σε 4ημερη απεργία διαμαρτυρόμενοι για διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία τίθενται σε κλειστή διαθεσιμότητα ενός μήνα και μεταφέρονται εν συνόλω στο ΕΚΑΒ.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αποφάσισε 4ωρη στάση εργασίας 11:00-15:00 , την Δευτέρα 31 Μαρτίου, για τους εργαζόμενους των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου και συγκέντρωση στις 12:00, των οδηγών και των ΔΣ των σωματείων των νοσοκομείων έξω από το υπουργείο Υγείας.

Αντιδρούν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
Κινητοποιήσεις εξήγγειλαν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ) μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη, που τους εξομοιώνει με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ αίρονται οι προστατευτικές διατάξεις των νόμων, που τους είχαν εντάξει στο παρελθόν, στο ίδιο εργασιακό πλαίσιο με τους εκπαιδευτικούς του δημόσιου τομέα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΟΙΕΛΕ, στις 9 Απριλίου οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ενώ θα γίνει συγκέντρωση στα γραφεία της Ομοσπονδίας και πορεία προς τη Βουλή την ερχόμενη Κυριακή, στις 6 το απόγευμα.

«Δένουν» τα πλοία από αύριο
Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που ξεκινούν στις 6 το πρωί της Δευτέρας 31/3 «απαντά» η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στις «νέες ρυθμίσεις» που «αιφνιδιαστικά συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Η απόφαση ελήφθη στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της ΠΝΑ, το Σάββατο και σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Φτάνει πια. Μετά από τόσους μήνες απλήρωτης εργασίας, μετά από την προωθούμενη κατάργηση του δικαιώματος απεργίας και πλείστων όσων άλλων δικαιωμάτων μας, έρχεται τώρα και η κατάργηση των συμβάσεων και η πτώχευση του ΝΑΤ».
Όπως υποστηρίζουν η απεργία θα συνεχιστεί «μέχρι να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο και το σχέδιο νόμου για τα τουριστικά πλοία και να διαγραφούν οι σε βάρος του κλάδου μας νέες ρυθμίσεις, που αφορούν την προωθούμενη ρύθμιση Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στη Ναυτική Εργασία, την χρηματοδότηση του ΝΑΤ, το 'πλοίο ασφαλείας' και την κατάργηση του δικαιώματος απεργίας, την υπογραφή νέων ΣΣΝΕ και την εκπλήρωση των συμβατικών και νομίμων υποχρεώσεων της εργοδοσίας καθώς και την πλήρη εξόφληση όλων των δεδουλευμένων και οφειλόμενων αποδοχών τους ναυτεργάτες».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου