Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

Οι τουρκικές θέσεις παραπέμπουν σε μη βιώσιμο κράτος- Μια χώρα με δύο καθαρά εθνικές περιοχές


Του Κώστα Βενιζέλου
Από το philenews

Λευκωσία: Συνάντηση επιβεβαίωσης των διαφορών τους αναμένεται ότι θα έχουν αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη.

Είναι σαφές πως η τουρκική πλευρά, η οποία αναπτύσσει έντονη διεθνή δραστηριότητα, με πρωτοβουλία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενδιαφέρεται περισσότερο για την επόμενη ημέρα ενός ναυαγίου, παρά για να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διευθετεί -χωρίς καμία δυσκολία- επαφές για τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί, τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Κουντρέτ Οζερσάι και την «πρόεδρο» της ψευδοβουλής, Σιμπέλ Σιμπέρ. Όλες οι επαφές στοχεύουν στην πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους και βασική επιδίωξη είναι η λειτουργία τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της εν εξελίξει διαδικασίας.

Η αυριανή συνάντηση των Αναστασιάδη και Έρογλου θα πραγματοποιηθεί για αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, γνωρίζοντας αμφότεροι πως θα υπάρξει διαφορετική ανάγνωση και διαφορετικές ατζέντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρουσιάσει την απόκλιση μεταξύ των τουρκοκυπριακών θέσεων και του Κοινού Ανακοινωθέντος, κίνηση την οποία έχει προαναγγείλει ήδη.

Ο κατοχικός ηγέτης, θα ζητήσει την έναρξη του πάρε-δώσε, γνωρίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει επί της ουσίας. Θέλει προφανώς να εκθέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι δήθεν αρνείται να εισέλθει στην ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Εκείνο που ευθέως προκύπτει από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, είναι πως η τουρκική επιδίωξη είναι η νομιμοποίηση δυο εθνικών περιοχών, με μερική επιστροφή προσφύγων και εδαφών.

Περαιτέρω, ζητούν, μέσα από την κατάθεση απόψεων στο κεφάλαιο Διακυβέρνησης, μια αδύνατη σε εξουσίες και αρμοδιότητες κεντρική κυβέρνηση. Οι διάφορες παρεκκλίσεις και «δικλίδες ασφαλείας» που ζητούν, παραπέμπουν σε ένα κεντρικό κράτος που δεν θα είναι βιώσιμο και δυο περιοχές πλήρως αυτόνομες.

Ταυτόχρονα, είναι σαφές πως δεν πρόκειται να συζητήσουν κεφάλαια τα οποία ενδιαφέρουν κατά κύριο λόγο την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως είναι το Εδαφικό. Ούτε καν ενδείξεις δεν δίνουν για το Εδαφικό και είναι πρόδηλο από τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις του Κουντρέτ Οζερσάι πως δεν έχει διάθεση το κεφάλαιο αυτό να διασυνδεθεί με άλλο, όπως έχει καταρχήν συμφωνηθεί για την ακολουθούμενη πρακτική στη διαδικασία.

Οι θέσεις που κατατίθενται από τουρκικής πλευράς, σε πολλές περιπτώσεις και εγγράφως, δεν διαφέρουν με εκείνες που παρουσίαζε ο Ντερβίς Έρογλου στη διάρκεια των συζητήσεων που είχε με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Θέσεις, δηλαδή, που παραπέμπουν περισσότερο σε μια χαλαρή ομοσπονδία ή σε μια συνομοσπονδία.

Τα πρόσφατα επεισόδια στη Λεμεσό, που προκλήθηκαν από ακροδεξιές ομάδες έξω από χώρο εκδήλωσης που μίλησε ο τέως κατοχικός ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αξιοποιούνται ήδη σε διάφορα επίπεδα από τους Τούρκους. Θεωρούν πως ενισχύεται η θέση τους για δημιουργία δυο εθνικών περιοχών.

Πέραν, πάντως, από την εικόνα που υπάρχει για την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι Αμερικανοί διά του εδώ πρέσβη τους, επιχειρούν να δώσουν μια άλλη πραγματικότητα. Θεωρούν πως η διαδικασία προχωρεί και πως η λύση είναι ορατή. Στην Ουάσινγκτον θεωρούν πως εάν ξεκινήσει το πάρε-δώσε, τότε οι διαπραγματεύσεις θα «τρέξουν» και «η πορεία προς μια συμφωνία θα είναι χωρίς επιστροφή». Οι Αμερικανοί επιφυλάσσουν δική τους δυναμική παρέμβαση «την κατάλληλη στιγμή».

ΟΗΕ: Καθορίζονται επόμενες κινήσεις

Τα επόμενα βήματα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό θα καθορισθούν τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού αναμένουν την αξιολόγηση που θα γίνει σε έκθεση του τέως Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει την ομάδα γύρω από τον Μπαν Κι Μουν είναι οι εισηγήσεις που θα καταθέσει εγγράφως ο Αυστραλός διπλωμάτης και θα αφορούν το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό.

Η έκθεση Ντάουνερ θα συζητηθεί και αναμένεται ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη για τον καθορισμό της τακτικής που θα υιοθετήσει ο Διεθνής Οργανισμός.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες εάν θα δώσει και επισήμως τα καθήκοντα Ντάουνερ στην Μπάτενχαϊμ ή εάν θα διορίσει νέο Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό. Τούτο θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, κυρίως εξωγενείς. Η Λίζα Μπάτενχαϊμ θεωρείται, πάντως, αποδεκτή από όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό και εκτιμάται ως μια πολύ καλή επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου