Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Θα προσπεράσουμε τις δυσκολίες(Βίντεο)

Του Ν.Λυγερού

Με όλα αυτά που βλέπουμε κι ακούμε έχουμε την εντύπωση ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έγιναν αρκετά για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Όταν έχουμε την Ελλάδα ως πατρίδα, είναι αδιανόητο να βρισκόμαστε σε τέτοια οικονομική κατάσταση. Όμως, όταν όλοι κοιτάζουν αποκλειστικά τα οικονομικά και οι περισσότεροι θεωρούν ότι η αρπαχτή είναι μια έξυπνη τεχνική, καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο να μιλήσουμε για την ανάγκη της στρατηγικής για την επίλυση προβλημάτων.
Κατά συνέπεια, η στρατηγική θέλει νοημοσύνη όχι μόνο για την επινόηση, αλλά και για την εφαρμογή της. Διότι όταν υπάρχει λύση, παραμένει δύσκολο να πείσεις τους άλλους να την επιλέξουν. Έτσι ήδη ο Leonardo da Vinci έγραφε στην εποχή του ότι το πιο δύσκολο για μια ιδιοφυία δεν είναι να βρει τη λύση, αλλά να πείσει την κοινωνία να την πάρει. Η ελληνική κοινωνία ξεχνά τις δυσκολίες που πέρασε και ξεπέρασε παλαιότερα. Έτσι, νομίζει ότι διαχρονικά βρίσκεται στην χειρότερη εποχή. Ενώ ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ότι είναι με την έννοια του Ελληνισμού που βρήκε καινοτόμες λύσεις, οι οποίες ξάφνιασαν και τους συμμάχους και τους εχθρούς μας. Έτσι και τώρα με στρατηγική κι όχι μόνο με οικονομικά μέτρα, θα ξεπεράσουμε και προσπεράσουμε τις δυσκολίες.

Η ελληνική ομάδα

Του Ν.Λυγερού

Πριν χρόνια όταν η Εθνική Ελλάδας ως ομάδα συμμετείχε στο κύπελλο EURO κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να πάρει το κύπελλο. Κι όμως σιγά σιγά η ελληνική ομάδα όχι μόνο βρήκε τα μέτρα της, αλλά κατάφερε με στρατηγική να επηρεάσει το όλο πλαίσιο και να πετύχει το αδιανόητο για πολλούς και το απίστευτο για όλους. Αν σκεφτούμε ότι ατομικά η ομάδα μας δεν ήταν η καλύτερη, βλέπουμε ότι η διαφορά έγινε από το ομαδικό πνεύμα, διότι οι παίκτες μας ήταν ενωμένοι, συσπειρωμένοι, με ένα συγκεκριμένο στόχο. Αν ορθολογικά, σκεφτούμε ότι στο ποδόσφαιρο ακολούθησαν νοητικά σχήματα στρατηγικής, είναι απίστευτο να μην μπορεί να γίνει σε άλλο επίπεδο. Αποτελούν ένα χειροπιαστό παράδειγμα αποτελεσματικής συλλογικότητας. Η ελληνική ομάδα παίζει τώρα σε μια άλλη σκακιέρα, αλλά σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού έχουμε τα ίδια απαραίτητα στοιχεία. Αφού πρέπει να μιλάμε και απλά για όσους δεν αντέχουν τα θεωρητικά παίγνια, το θέμα είναι γιατί αυτό δεν φαίνεται και σε επίπεδο διαπραγματεύσεων. Τα πράγματα πρέπει ν’ αλλάξουν όχι μόνο γιατί υπάρχει συνέχεια, αλλά και για την ανάγκη για την πατρίδα μας,

γιατί μιλάμε για τον λαό μας.


Μην παίζεις στα ζάρια τον λαό μας
Του Ν.Λυγερού


Μην παίζεις στα ζάρια τον λαό μας, γιατί δεν έχουμε άλλο. Δεν μπορεί να λειτουργείς με τέτοιο τρόπο, επειδή έχεις τη θέση σου και δεν υποφέρεις με όλα τα εμπόδια που ζούμε, γιατί ουσιαστικά μας χρησιμοποιείς και μας εκμεταλλεύεσαι όποτε έχεις ανάγκη και στη συνέχεια μας αφήνεις στα δύσκολα δίχως κανένα έλεος. Απλώς να ξέρεις ότι ο λαός μας δεν είναι κομματικός. Είναι λαός της θάλασσας και του Χρόνου που αντέχει και ξέρει να ξεπερνά τις δυσκολίες. Επίσης να ξέρεις ότι δεν ξεχνά αυτούς που τον κάνουν να υποφέρει άδικα. Κι αφού ξεπεράσεις ένα όριο, θα δεις ότι θα περάσει στην αντεπίθεση, γιατί αγαπά τη δικαιοσύνη και την ελευθερία του πάνω απ’ όλα. Όχι επειδή σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, αλλά γιατί εδώ και αιώνες σκέφτεται τους προηγούμενους και τους επόμενους, διότι είναι της συνέχειας. Αν δει, λοιπόν, ότι το παράκανες, τα πράγματα είναι απλά. Θα σε βάλει σε μια παρένθεση και θα σ’ αφήσει εκεί που ήσουν και αυτός θα συνεχίσει ακάθεκτος την πορεία του, όχι για να δικαιωθεί, αλλά για να παράγει και μετά ένα έργο που θαυμάζει κάθε άνθρωπος που έχει ανθρωπιά.


Το καθήκον μας ως Έλληνες
Του Ν.Λυγερού

Σήμερα το καθήκον μας ως Έλληνες είναι απλό. Πρέπει να ψηφίσουμε για να δείξουμε σε όλους ότι θέλουμε να είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν τα παρατάμε κι ότι συνεχίζουμε τον αγώνα για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα ρε γαμώτο. Γιατί έχουμε βαρεθεί και σιχαθεί αυτήν την κατάσταση. Γιατί πρέπει να πάμε μπρος. Έχουμε να διαχειριστούμε την ελληνική ΑΟΖ, τον ελληνικό ζεόλιθο, την ελληνική καινοτομία και δεν θα μας πείσει ο κομματισμός να τα αφήσουμε. Έχουμε να προστατέψουμε τους δικούς μας, τους γέρους μας, τα παιδιά μας γιατί είναι αθώοι. Έχουμε να πάρουμε μια απόφαση που δεν επηρεάζει μόνο εμάς αλλά το μέλλον όλης της Ελλάδας. Πρέπει ν’ αποφασίσουμε ποια θα είναι η Ελλάδα του μέλλοντος. Πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις γιατί είναι ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Είμαστε μαχητικοί και θα το αποδείξουμε γιατί δεν έχουμε μάθει από τους προγόνους μας να εγκαταλείπουμε έναν αγώνα. Δεν μας αφορούν οι ιδεολογίες αυτό που θέλουμε είναι την Ελλάδα μας και αυτό θα αποδείξουμε σήμερα με την ψήφο μας γιατί δεν θέλουμε να πεθάνει.



Αν δεν ξέρεις καν


Του Ν.Λυγερού

Αν δεν ξέρεις καν ότι έχει αρχίσει όχι μόνο η άδεια έρευνας για τον ελληνικό ζεόλιθο, αλλά και το άνοιγμα του δρόμου πρόσβασης στα κοιτάσματα. Αν δεν ξέρεις καν ότι η Ελλάδα διαθέτει 100 εκατομμύρια τόνους ζεόλιθου στο βόρειο Έβρο. Αν δεν ξέρεις καν ότι λήγει σε μερικές μέρες η προθεσμία για τις υποψηφιότητες στα 20 θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ. Αν δεν ξέρεις καν ότι προχωρά δυναμικά το πρόγραμμα του Interconnector EuroAsia που ανήκει στα Prοjects of Common Interest της Ευρωπαϊκής επιτροπής από το 2013. Αν δεν ξέρεις καν ότι τώρα έχει γίνει αποδεκτός στο ίδιο το πλαίσιο και ο αγωγός Ανατολικής Μεσογείου, πώς μπορείς να μιλάς για την Ελλάδα του μέλλοντος, αφού δεν έχεις καν τα τωρινά δεδομένα; Διότι αν τα ήξερες, θα λειτουργούσες εντελώς διαφορετικά σε στρατηγικό επίπεδο και θα ήσουν σε ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις, όχι σε αναμονή, επειδή δεν ξέρεις ποια λόγια να χρησιμοποιήσεις για να πείσεις τους άλλους. Πρέπει να λειτουργήσουμε ορθολογικά και στρατηγικά, διότι είναι ο μόνος τρόπος να είσαι αξιόπιστος. Ως Έλληνες μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Αρκεί να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο και να ασχολούμαστε με το μέλλον της πατρίδας και του λαού κι όταν υπάρχει γνήσια αγάπη για τους ανθρώπους μας, όλα θα στρώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου