Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Το τελευταίο διάστημα ήταν υπεύθυνος της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης - Την τοποθέτησή του στο ΥΠΟΙΚ είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Βαρουφάκης - Στις 20:30 η τελετή παράδοσης-παραλαβής
Νέος υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να ορκιστεί υπουργός Οικονομικών στις 20:00 απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο, με πολιτικό όρκο, παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου και του Αλέξη Τσίπρα.


Μισή ώρα μετά την ορκωμοσία του κ. Τσακαλώτου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, στον τρίτο όροφο του ΥΠΟΙΚ, στην οδό Νίκης.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος το τελευταίο διάστημα τυπικώς ήταν υπεύθυνος της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, πέφτει αμέσως στα... βαθιά. Κι αυτό διότι αύριο ο κ. Τσακαλώτος καλείται να εκπροσωπήσει την χώρα στο Eurogroup επιχειρώντας να μεταβάλλει το σχεδόν εχθρικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων σε βάρος της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα.

Πάντως, την τοποθέτηση Τσακαλώτου στο ΥΠΟΙΚ είχε προαναγγείλει ήδη από το πρωί της Δευτέρας ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ο κ. Βαρουφάλης είχε πει ότι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών «θα είναι γνωστός σας», ενώ μερικές ώρες αργότερα, αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, είχε τον εξής διάλογο με τους δημοσιογράφους:

Βαρουφάκης: «Σας χαιρετώ. Θα σας δω αύριο με τον Ευκλείδη»
Δημοσιογράφοι: «Θα είναι ο Ευκλείδης»;
Βαρουφάκης: «Ελπίζω να είναι ο Ευκλείδης»

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας: 

«Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου  και παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, σήμερα και ώρα 20.00,  θα ορκισθεί με πολιτικό όρκο, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ως Υπουργός Οικονομικών».

Το βιογραφικό του νέου ΥΠΟΙΚ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.
Είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Kent και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το καλοκαίρι του 2010 είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ε.Ε, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Το τελευταίο του βιβλίο στην ελληνική γλώσσα, μαζί με το Χρήστο Λάσκο, είναι το Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου