Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Τι αναφέρει το ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών

Να υπογράψουν ότι δεσμεύονται για παραμονή στην Ευρωζώνη ζήτησε ο Ολάντ από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών - Υπέγραψαν Τσίπρας, Μεϊμαράκης, Καμμένος, Θεοδωράκης Γεννηματά, «όχι» από το ΚΚΕ - Ζητείται διευθέτηση χρέους, για να καταστεί βιώσιμο
Μία ημέρα αφότου εξασφάλισε το «όχι» της πλειοψηφίας (61%) των Ελλήνων πολιτών στα μέτρα των δανειστών, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξασφάλισε τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών επί ενός κειμένου με τέσσερις άξονες, με το οποίο η Ελλάδα θα απευθυνθεί στους Θεσμούς.


Με την υπογραφή των κ.κ. Μεϊμαράκη, Καμμένου, Θεοδωράκη και Γεννηματά -αλλά όχι και του κ. Κουτσούμπα-, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες, έχοντας λάβει εξουσιοδότηση να αναζητήσει μια συμφωνία, η οποία στην ουσία θα βασιστεί στο κείμενο Γιούνκερ.

Στο κείμενο της ελληνικής πλευράς, σημαντική είναι η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται για διευθέτηση του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.



Τέσσερις άξονες-στόχοι
Αναλυτικά, τέσσερις άξονες-στόχους έχει το κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε πριν από λίγο από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα της μαραθώνιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο.

Το ανακοινωθέν εκφράζει τη σύγκλιση όλων των αρχηγών, πλην του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο πρωθυπουργός εξουσιοδοτείται να κάνει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους πάνω στους συγκεκριμένους άξονες, αλλά και να διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τους αρχηγούς, τους οποίους θα ενημερώνει σε κάθε καμπή.

Οι τέσσερις άξονες-στόχοι είναι:

1. Να επιδιωχθεί μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη.

2. Η συμφωνία θα περιέχει μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για τη χώρα.

3. Η συμφωνία να εξασφαλίζει επαρκή χρηματοδότηση για την οικονομική ανάπτυξη.

4. Να επιδιωχθεί διευθέτηση του χρέους, ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο.

Φυσικά, στόχος της προσπάθειας θα είναι η συμφωνία και όχι η ρήξη με τους εταίρους, με καθαρό ορίζοντα την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.  Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

- Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

- Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

- Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

- Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.



Δήλωση Σακελλαρίδη
Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το μαζικό, πλειοψηφικό και σαφές μήνυμα του ελληνικού λαού. Την εντολή, δηλαδή, για μια ουσιαστική και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση που θα επιμερίζει τα βάρη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, θα ρυθμίζει το ζήτημα του χρέους, θα διασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και φυσικά θα αποκαθιστά τη ρευστότητα των τραπεζών.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού. Η ελληνική κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.

Τι προηγήθηκε στο μαραθώνιο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών
Να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευθεί για όλο τον ελληνικό λαό μια συμβιβαστική συμφωνία με τους δανειστές, εξουσιοδοτήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή (πλην ΚΚΕ που διαχώρισε τη θέση του και της Χρυσής Αυγής που επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί στην σύσκεψη) στο πλαίσιο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Οπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, έπειτα από απαίτηση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί, δηλαδή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι, ο Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ και η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ προσυπέγραψαν ανακοινωθέν το οποίο αναμένεται σε λίγα λεπτά και στο οποίο δεσμεύονται ότι τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η προοπτική αυτή..



«Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια με σκληρά μέτρα» δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών εξηγώντας ότι είτε συμφωνία με μνημόνια, είτε Grexit θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού και διευκρινίζοντας ότι η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι συνολική ρήξη με την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είπε ότι «είναι στο χέρι της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας».

«Η συμφωνία είναι μονόδρομος» τόνισε ο κ. Καμμένος.

Θεοδωράκης: Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές


«Το ανακοινωθέν λέει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο με ανάπτυξη« τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι μετά την ολοκήρωση του Συμβουλίου.

Γίνεται μια προσπάθεια να δώσουμε λύση στα αδιέξοδα του ελληνικού λαού, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού σε δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

«Συζητήθηκαν όσα προηγήθηκαν και όσα θα διεκδικήσει η χώρα τις επόμενες μέρες» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

«Δεν είναι ώρα για να μιλήσουμε για ευθύνες και νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες κρίσιμες στιγμές» συνέχισε ο επικεφαλής του Ποταμιού διευκρινίζοντας ότι δεν είναι η ώρα για κριτική. «Αν τα πράγματα ηρεμήσουν θα είμαστε εδώ να κάνουμε και πολιτική κριτική ο ένας στον άλλο» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.



Δεν θα δοθούν τα πρακτικά μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε ρήτρα εμπιστευτικότητας και δεσμεύτηκαν ότι δεν θα κοινοποιήσουν τα πρακτικά μέχρι να λήξει ο «κόκκινος συναγερμός». Εισηγήθηκα τα πρακτικά, η απομαγνητοφώνηση να δοθεί αφού έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο και αφού η χώρα έχει έρθει σε συμφωνία με τους συμμάχους μας, εξήγησε ο κ. Θεοδωράκης. 

«Ο πρωθυπουργός έντιμα και καθαρά μας είπε πολλές από τις προτάσεις που σκέφτεται να κάνει, κάναμε και εμείς παρατηρήσεις, η ευθύνη όμως είναι δική του» επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης και προειδοποίησε: «Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές και θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις».

Μεϊμαράκης: Η ΝΔ βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω απ' όλα

«Χάσαμε χρόνο. Αυτή η συνάντηση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό» τόνισε σε δηλώσεις του ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και επέκρινε την κυβέρνηση για τον χαμένο χρόνο των προγούμενων πέντε μηνών. «Τώρα είμαστε στο και πέντε, η χώρα επιστρέφει σε ελλείμματα, οι τράπεζες είναι κλειστές και γι' αυτό όλες οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουμε να συμβάλλουμε και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει την συμφωνία, όπως μας υποσχέθηκε, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ παρέπεμψε στην αναμενόμενη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας και τόνισε ότι η ΝΔ θα συμβάλλει προκειμένου η συμφωνία να υπηρετηθεί απ' όλους και επανέλαβε ότι ερωτήματα για το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να απευθυνθούν στον πρωθυπουργό ο οποίος -όπως είπε- υποσχέθηκε συμφωνία 48 ώρες.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου