Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Ρωσική προέλαση προς Severodonetsk στην Αν. Ουκρανία αλλά και απώλειες σε γέφυρα – Ο Zelensky ανησυχεί για το Donbass

 

Η Ρωσία απορρίπτει τις αναφορές ότι οι Ουκρανοί βούλιαξαν πλοίο υλικοτεχνικής υποστήριξης

Η Ρωσική προέλαση στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία συνεχίζεται αν και σε γέφυρα στον ποταμό Siverskyi, οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας κατέστρεψαν πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky πάντως εμφανίζεται ανήσυχος για το Donbass καθώς υποστηρίζει ότι η πίεση των Ρώσων είναι αμείωτη θα επιδιώξουν κάποια μεγάλη νίκη…

Η Ρωσία απορρίπτει τις αναφορές ότι οι Ουκρανοί βούλιαξαν πλοίο υλικοτεχνικής υποστήριξης

Η Ρωσία απέρριψε τον ισχυρισμό της Ουκρανίας ότι είχε καταστρέψει ένα σύγχρονο πλοίο υλικοτεχνικής υποστήριξης του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα δείχνοντας σημάδια του σκάφους σε φωτογραφίες, χωρίς σημάδια ζημιάς.
Οι στρατιωτικές αρχές στη νότια περιοχή της Οδησσού δήλωσαν ότι οι ναυτικές δυνάμεις της Ουκρανίας έπληξαν το Vsevolod Bobrov, ρωσικό πλοίο μεταφοράς υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
To ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε φωτογραφίες που είπε ότι τραβήχτηκαν από το πλοίο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στη Μαύρη Θάλασσα της Κριμαίας.

Ανησυχεί ο Zelensky για το Donbass

Η κατάσταση στην περιοχή του Donbass παραμένει πολύ δύσκολη, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να επιτύχουν κάποια μεγάλη νίκη.
«Την 80ή ημέρα της εισβολής πλήρους κλίμακας αυτό φαίνεται ιδιαίτερα τρελό, αλλά δεν σταματούν τις προσπάθειές τους», ανέφερε ο Zelensky.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν Ουκρανικούς S-300

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν δύο εκτοξευτές του συστήματος αεράμυνας S-300 και ένα ραντάρ στην περιοχή Shpilevka στην περιοχή Sumy.
Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, έπληξαν περίπου 140 θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, συγκεκριμένα 6 θέσεις διοίκησης, 123 περιοχές συγκέντρωσης ανθρώπινου δυναμικού και στρατιωτικού εξοπλισμού, 13 θέσεις πυροβολικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων, σκοτώθηκαν έως και 150 Ουκρανοί στρατιώτες και 26 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού αποδεκατίστηκαν.

Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων έπληξαν δύο θέσεις διοίκησης και τέσσερις αποθήκες πυραύλων και όπλων πυροβολικού και πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, στις περιοχές των οικισμών του Zaporozhye. Paraskoviyivka, Konstantinovka και Novomikhailovka στο Donetsk.

Επιπλέον, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 15 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναχαίτησαν έναν τακτικό πύραυλο Tochka-U και 11 βλήματα Smerch MLRS.

Οι συνολικές ζημίες των Ουκρανικών δυνάμεων

Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστρέψει 879 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 3.098 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, καθώς και 381 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων. 
Επίσης έχουν καταστρέψει, 165 αεροσκάφη, 125 ελικόπτερα, 879 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 306 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 3.098 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 381 εγκαταστάσεις πολλαπλής εκτόξευσης πυραυλικά συστήματα, 1.525 πυροβόλα και όλμους πεδίου, καθώς και 2.934 μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων»
.

Συνεχίζεται η προέλαση της Ρωσίας στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία… υπήρξαν όμως και απώλειες

Στοιχεία μιας ρωσικής ταξιαρχίας μηχανοκίνητων τυφεκίων που προσπάθησε να διασχίσει μια πλωτή γέφυρα πάνω από τον ποταμό Siverskyi υπέστη μεγάλες ζημίες από τις Ουκρανικές δυνάμεις που βομβάρδισαν την γέφυρα και τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιχειρήσεις για να θέσουν όρους για τη μάχη του Severodonetsk από το νότο, προχωρώντας στην πόλη Zolote, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του Severodonetsk.
Τα ρωσικά στρατεύματα πιθανότατα επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τον αυτοκινητόδρομο βόρεια από το Zolote στο Severodonetsk για την προέλασή τους, αλλά μπορεί επίσης να επιδιώξουν να κόψουν τον τελευταίο αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Severodonetsk με την υπόλοιπη Ουκρανία μέσω Bakhmut.
Θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να χτυπήσουν βορειοδυτικά σε όλη τη χώρα από τις τρέχουσες θέσεις τους για να κόψουν αυτόν τον αυτοκινητόδρομο πιο κοντά στο Lysychansk και το Severodonetsk.
Οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να ελέγξουν το Bakhmut, αλλά μπορεί να αχρηστεύσουν τον αυτοκινητόδρομο από το Bakhmut προς το Severodonetsk, εάν μπορέσουν να προχωρήσουν αρκετά σε οποιαδήποτε από αυτές τις πιθανές διαδρομές.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα θα διεξάγουν επιχειρήσεις αντεπίθεσης για να εκτοπίσουν τους Ρώσους από το Izyum.
Τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού που κατευθύνονταν προς τα δυτικά από γύρω από το Izyum είχαν πιο πιθανό σκοπό να διακόψουν μια τέτοια αντεπίθεση παρά να θέσουν όρους για μια ρωσική επίθεση.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν την αποχώρησή τους από την Περιφέρεια του Kharkiv, αλλά πιθανότατα θα επιδιώξουν να κρατήσουν μια γραμμή ανατολικά του Vovchansk για να εξασφαλίσουν την επίγεια γραμμή επικοινωνίας (GLOC) που εκτείνεται από το Belgorod μέσω του Vovchansk στο Izyum.
Το έδαφος σε αυτήν την περιοχή γενικά ευνοεί τον αμυνόμενο και οι Ρώσοι έχουν άλλα GLOC με τα οποία να προμηθεύουν το Izyum, επομένως οι Ουκρανοί μπορεί να μην προσπαθήσουν να προχωρήσουν πολύ πιο ανατολικά αυτή τη στιγμή.

Κύρια προσπάθεια — Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν ενεργές επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από το Izyum, συνεχίζοντας να βομβαρδίζουν και να αναγνωρίζουν τις ουκρανικές θέσεις νότια και δυτικά.
Ο Επικεφαλής της Διοίκησης της Περιφέρειας του kharkiv, Oleg Synegubov, ανακοίνωσε στις 14 Μαΐου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια αντεπίθεση πιθανότατα βορειοδυτικά του Izyum και ανάγκασαν τους Ρώσους να υποχωρήσουν σε ορισμένες απροσδιόριστες περιοχές.

Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν σημαντικά τακτικά λάθη κατά την απόπειρα μεγάλης κλίμακας διέλευσης του ποταμού Siverskyi από την Kreminna.
Η ρωσική διοίκηση φέρεται να έστειλε 550 στρατιώτες της 74ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων της 41ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων για να διασχίσουν τον ποταμό Siverskyi Donets προκειμένου να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στο Rubizhne από τα βορειοδυτικά.
Το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε τις ρωσικές γέφυρες πλωτών και συγκέντρωσε σφιχτά ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμό γύρω τους στις 11 Μαΐου, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες είχε ως αποτέλεσμα 485 θύματα και ζημιές σε περισσότερα από 80 οχήματα και εξοπλισμό.
Η 74η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Τυφεκιοφόρων είχε προηγουμένως επιχειρήσει μια διέλευση ποταμού (πάνω από τον ποταμό Desna στην περιφέρεια Chernihiv στις 8 Μαρτίου) χωρίς να υποστεί τέτοιες ζημιές.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να προχωρήσουν ανατολικά της Popasna, πιθανότατα συνεχίζοντας να θέτουν όρους για τη μάχη του Severodonetsk.
Ο επικεφαλής της Διοίκησης της Περιφέρειας Luhansk, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο T1303 Lysychansk ανατολικά της Popasna στις 13 Μαΐου.
Οι Ρώσοι είχαν συγκεντρώσει μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού στην περιοχή για να σπάσουν την ουκρανική αντίσταση.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να πραγματοποιούν επιθέσεις κοντά στην Avdiivka σε μια προσπάθεια να σπάσουν τις ουκρανικές άμυνες στην περιοχή.
Οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν θετικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στην περιοχή της Avdiivka.
Το ρωσικό πεζικό έκανε περαιτέρω προόδους χρησιμοποιώντας μεταδιδόμενες συντεταγμένες των ουκρανικών θέσεων στην περιοχή Avdiivka.

Μαριούπολη

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις εδάφους, αέρος και πυροβολικού στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal.
Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της περιφέρειας του Donetsk ανέφερε ότι υπάρχουν πάνω από 600 τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες που επιβιώνουν σε ανθυγιεινές συνθήκες στο Azovstal. Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να διαπραγματευτούν την εκκένωση 60 επαγγελματιών γιατρών και βαριά τραυματισμένων στρατιωτικών από τις 14 Μαΐου.

Khakriv απόσυρση ρωσικών δυνάμεων

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να αποσύρονται από την περιοχή βόρεια της πόλης του Kharkiv.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα επικεντρωθούν στην υπεράσπιση των χερσαίων γραμμών επικοινωνίας τους (GLOC) στο Izyum που διέρχονται από το Vovchansk, περίπου 60 χλμ βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv.

Νότιος Άξονας, στο επίκεντρο η Kherson

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος του νότιου άξονα, αλλά συνέχισαν τα πυρά του πυροβολικού εναντίον ουκρανικών θέσεων σε όλη την περιοχή.
Η Στρατιωτική Διοίκηση της Περιφέρειας Zaporizhia ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκάψει χαρακώματα στη βορειοδυτική περιφέρεια Zaporizhia περίπου 20 χιλιόμετρα από τον αυτοκινητόδρομο προς την πόλη Zaporizhia.
Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να προετοιμάζονται για περαιτέρω επιθετικές επιχειρήσεις στην πόλη Zaporizhia.
H Ρωσία σχεδιάζει δημοψήφισμα στην Περιφέρεια Kherson στις 11 Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να στρατολογήσουν ντόπιους συνεργάτες όλο το καλοκαίρι.
Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να ενισχύουν τα συστήματα αεράμυνας στο Snake Island που βρίσκεται στα ανοιχτά της ρουμανικής ακτής για να αποτρέψουν οποιαδήποτε Ουκρανική αντεπίθεση







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου