Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Β. Πούτιν: Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η κύρια απειλή για τη Ρωσία

 

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα ένα νέο ναυτικό δόγμα, το οποίο θέτει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον κύριο αντίπαλο της Ρωσίας και καθορίζει τις παγκόσμιες θαλάσσιες φιλοδοξίες της Ρωσίας για κρίσιμες περιοχές όπως η Αρκτική και η Μαύρη Θάλασσα.

Μιλώντας για την Ημέρα του Ναυτικού της Ρωσίας στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα Αγία Πετρούπολη που ιδρύθηκε από τον τσάρο Πέτρο τον Μέγα, ο Πούτιν επαίνεσε τον Πέτρο που έκανε τη Ρωσία μεγάλη θαλάσσια δύναμη και αύξησε την παγκόσμια θέση του ρωσικού κράτους.

Λίγο πριν από την ομιλία, υπέγραψε ένα νέο ναυτικό δόγμα 55 σελίδων, το οποίο καθορίζει τους ευρείς στρατηγικούς στόχους του ρωσικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοδοξιών της ως "μεγάλης ναυτικής δύναμης" που εκτείνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η κύρια απειλή για τη Ρωσία, αναφέρει το δόγμα, είναι "η στρατηγική πολιτική των ΗΠΑ να κυριαρχήσουν στους ωκεανούς του κόσμου" και η μετακίνηση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη ανάλογα με την κατάσταση στους ωκεανούς του κόσμου, εάν εξαντληθούν οι άλλες ήπιες δυνάμεις, όπως τα διπλωματικά και οικονομικά εργαλεία, αναφέρει το δόγμα.

Ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε στη σύγκρουση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αλλά το στρατιωτικό δόγμα προβλέπει μια "συνολική ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ρωσίας" στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα.Καθορίζει επίσης τον Αρκτικό Ωκεανό, για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα πει ότι η Ρωσία προσπαθεί να στρατιωτικοποιήσει, ως περιοχή ιδιαίτερης σημασίας για τη Ρωσία.

Η τεράστια ακτογραμμή της Ρωσίας, μήκους 37.650 χιλιομέτρων (23.400 μιλίων), η οποία εκτείνεται από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας έως τη Λευκή Θάλασσα, περιλαμβάνει επίσης τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα.


ΠΗΓΗ https://www.briefingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου