Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Νέα επίθεση Ακάρ στην Ελλάδα για τα F-16

 

Σε φάση τριβών φαίνεται να οδηγούνται και οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις όπως καταγράφηκε στις κοινές δηλώσεις των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών μετά τη χθεσινή τους συνάντηση στην Άγκυρα. Οι προετοιμασίες του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου ολοκληρώνονται και αναμένεται στις 9 Αυγούστου τις ανακοινώσεις του Ερντογάν για το πού ακριβώς θα κατευθυνθεί.

Η Γερμανίδα Υπουργός είχε επισκεφτεί νωρίτερα χθες και την Αθήνα όπου υπογράμμισε ότι η ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του ανατολικού Αιγαίου δεν αμφισβητείται. Η Γερμανίδα Υπουργός, κατά τη συνάντησή της με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να εξέφρασε και της διαφωνίες του Βερολίνου για τις προληπτικές στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία.

Τα όσα άκουσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Γερμανίδα ομόλογό τόσο από την στάση της στην Αθήνα όσο και από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν σίγουρα του έπεσαν «βαριά» γιατί οι δηλώσεις του κινήθηκαν στα όρια της διπλωματικής ευγένειας.

«Επιθυμούμε ειδικότερα η Γερμανία να διατηρήσει την ισορροπημένη στάση στα θέματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Και βλέπουμε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι τρίτες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας δεν πρέπει να παρασύρονται και να γίνονται όργανα της προβοκάτσιας και της προπαγάνδας της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κατά την άποψή μου, ό,τι μπορούν να κάνουν οι συνομιλίες για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί μέσω κλιμάκωσης», ανέφερε η ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.

Με το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, όπως αποκάλυψε το MEGA, να προχωρά στις πρώτες δοκιμές εν πλω, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για ένα θερμό Αύγουστο.

Με δεδομένο τον τουρκικό αναθεωρητισμό ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε στην Γερμανίδα ομόλογό του, τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την πώληση υποβρυχίων στην Τουρκία

Γερμανικό μήνυμα σε Τουρκία

Η Γερμανίδα υπουργός έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα πριν το ταξίδι της στην Τουρκία

«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», τόνισε η Μπέρμποκ.

Είχε προηγηθεί η νέα επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα δια στόματος Ακάρ για την υπόθεση των F-16

«Με αδιανόητο τρόπο που δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας η Ελλάδα -είμαστε και σύμμαχοι με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και η κοινή συμμαχική μας σχέση συνεχίζεται εδώ και χρόνια- μιλάμε για μια Ελλάδα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της στο Κογκρέσο να λέει μην δίνετε F-16 στην Τουρκία. Με μια δυσνόητη επιζήμια ρητορική», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Η Αθήνα συνέχισε τον διπλωματικό της μαραθώνιο με τον Νίκο Δένδια να βλέπει την Γαλλίδα ομόλογό του.

«Χάρη στα γαλλικά όπλα, η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδος ενισχύεται απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή. H σχέση μας, όμως, έχει μια στερεή βάση: τις κοινές αρχές και τις κοινές αξίες», σχολίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας.

Χθες η τουρκική αεροπορία σημείωσε 50 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ενώ σημειώθηκαν και δύο αερομαχίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου