Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Η Λευκωσία με ΜΟΕ απέναντι στην επιδρομή του «Αμπντουλ Xαμίντ Χαν»

 

Το τουρκικό γεωτρύπανο θα μπορούσε να ξυπνήσει τους «δικούς μας» από το λήθαργο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Κώστας Μαυρίδης, Αρθρογράφος*

Η χρονική συγκυρία ανάμεσα στις θλιβερές επετείους της Α΄ και Β΄ φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974, προσφέρεται για αναστοχασμό για το πώς προχωράμε.

Τότε, ενώ Τούρκοι καταδρομείς είχαν αποβιβαστεί στις ακτές της Κερύνειας από το βράδυ της 19ης Ιουλίου 1974 και καθώς ο τουρκικός αποβατικός στόλος απέπλεε για την Κύπρο, τα τεκμήρια καταδεικνύουν ότι η Χούντα στην Αθήνα με τα ανδρείκελά της στην Κύπρο είχαν ήδη συμφωνήσει για «αποβίβαση» των Τούρκων! Καμία προετοιμασία για απόκρουση απόβασης, αλλά συμφωνημένη «αποβίβαση» στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες.

Για αυτό, ειδικά τέτοιες μέρες, η ηγεσία στην Αθήνα οφείλει να τονίζει ότι η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα προέκυψε εξαιτίας της χουντικής προδοσίας και τραγωδίας της Κύπρου, η οποία αιμορραγεί ως σήμερα. Κι όσοι πίστεψαν ότι η εγκατάλειψη της Κύπρου θα χορτάσει το θηρίο έπεσαν έξω.

Ο τουρκικός επεκτατισμός παραμένει αναλλοίωτος με τους καταχτητές της μισής Κύπρου να θεωρούν το μισό Αιγαίο υπό ελληνική κατοχή, να παραβιάζουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας/ΟΗΕ, να εισβάλλουν στο Κουρδιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη...

Τις προάλλες (27/7/2022), η δημοφιλής ευρωπαϊκή ιστοσελίδα «Euractiv» (αγγλική έκδοση), είχε κύρια είδηση το τουρκικό γεωτρύπανο «Abdul Hamid» με τίτλο «Η Τουρκία ετοιμάζεται να τρυπήσει για αέριο γύρω από την Κύπρο αρχές Αυγούστου», αναδεικνύοντάς το στην ευρωπαϊκή ειδησιογραφία. Οι τουρκικοί σχεδιασμοί έπρεπε, έστω και τώρα, να ενεργοποιήσουν συναγερμό για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας εν μέσω της πλέον ευνοϊκής συγκυρίας στην ΕΕ.

Ωστόσο, η Λευκωσία εμμένει στα «ευφάνταστα» Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) του Υπ. Εξωτερικών κ. Κασουλίδη. Χαρακτηριστικά, όταν δημοσιογράφος με ερώτησή του αμφισβήτησε την πολιτική των ΜΟΕ, ο κ. Κασουλίδης εξοργίστηκε και φυσικά δεν απάντησε. Όταν η Γερμανίδα Υπ. Εξωτερικών υπέδειξε στους «δικούς μας» να μην θέσουν ζήτημα λήψης μέτρων στην Τουρκία διότι προέχουν οι προτεραιότητες της Γερμανίας (π.χ. μεγάλος αριθμός Τούρκων μεταναστών), «οι δικοί μας» δεν εξοργίστηκαν, αλλά υιοθέτησαν την εισήγησή της για πολιτική ΜΟΕ.

Σήμερα, καθώς το τουρκικό γεωτρύπανο «Abdul Hamid» («Αμπντουλ Xαμίντ Χαν») ετοιμάζεται να αποπλεύσει για νέα επιδρομή εις βάρος της Κύπρου, θα μπορούσε αυτό να ξυπνήσει τους «δικούς μας» από το λήθαργο των ΜΟΕ. Δυστυχώς, δεν προσδοκούμε οτιδήποτε από μυαλά που έχουν εγκαταλείψει προ καιρού τον ορθολογισμό και θεωρούν ότι με τα λόγια τους θα υποχρεώσουν την Τουρκία σε λύση για επανενωμένο κράτος εντός της ΕΕ.

Η ελπίδα βρίσκεται στους σκεπτόμενους πολίτες που αναγνωρίζουν ότι απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό είναι αναγκαία η αυτοπροστασία μας στο πλαίσιο μιας πολιτικής για αποτροπή και ειρηνική διευθέτηση. Τα ευφάνταστα παραμύθια βολεύουν τους ξένους αλλά οδηγούν στη συντριβή μας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες, αλλά απαιτείται διορατικότητα και ορθολογισμός, που δεν υπάρχουν.

***

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο


ΠΗΓΗ https://www.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου