Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Τουρκία: «Κατηγορώ» κατά της Ελλάδας για επεκτατισμό – Η Αθήνα αξιοποιεί τις συμμαχίες της

 

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόνιζαν ότι οι συνεργασίες που έχει χτίσει η Αθήνα, παράλληλα με τη Λευκωσία, στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων είναι ιδιαίτερα ισχυρές και δεν αμφισβητούνται

«Οι συμμαχίες της Ελλάδας δεν ετεροκαθορίζονται και δεν μπαίνουν σε αμφισβήτηση κάθε φορά που η Τουρκία επιχειρεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με κάποια χώρα που η Ελλάδα διατηρεί στρατηγικές σχέσεις. Το αντίθετο. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και υπέρ μας». Αυτό δήλωναν διπλωματικές πηγές, μήνες πριν, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε τις συνομιλίες του με την Τουρκία.

Διεμήνυαν δε ότι η Αθήνα χτίζει πάνω στις συμμαχίες της, επιχειρώντας να οικοδομήσει ένα αξιόπιστο διπλωματικό τείχος. Σημείωναν δε ότι αν οι σύμμαχοι μας έχουν σχέσεις με την Τουρκία και στέκονται απέναντι στις κινήσεις της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Το μήνυμα

Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν το μήνυμα από την έκδοση της navtex που δεσμεύει περιοχές νότια της Κρήτης για άσκηση του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με πληροφορίες. Μία navtex που δεσμεύει μέσω της Ελλάδας και όχι της Τουρκίας περιοχές από τις οποίες περνάει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Από τις 26 Ιουλίου έως και τις 5 Αυγούστου.

Αναμένοντας τον Ερντογάν

Ένα μήνυμα του Ισραήλ απέναντι στην Τουρκία και υπέρ της διεθνούς νομιμότητας. Ενώ η έξοδος του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» – το οποίο επί του παρόντος έχει επιστρέψει και παραμένει αγκυροβολημένο μέσα στο λιμάνι του Τασουτζού – περιμένει τις εντολές του Ερντογάν.

Οι στενοί δεσμοί Ελλάδας – Ισραήλ

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόνιζαν ότι οι συνεργασίες που έχει χτίσει η Αθήνα, παράλληλα με τη Λευκωσία, στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων είναι ιδιαίτερα ισχυρές και δεν αμφισβητούνται. Υπενθυμίζουν δε ότι ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ είναι πάντα ανοικτός και ο συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών διαρκής.

Όπως και το 2020

Σε αυτές τις συμμαχίες εστίασε η Ελλάδα και το 2020 όταν το Ορούτς Ρέις κινούνταν ανάμεσα στις περιοχές ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επιχειρώντας νέα τετελεσμένα στο πλαίσιο της Γαλάζιας Πατρίδας, ως αντίδραση στη συμφωνία που είχαν υπογράψει Ελλάδα – Κύπρος και Ισραήλ για τον East Med.

Σε αυτές τις συμμαχίες επιστρέφει και τώρα με στόχο και την παράλληλη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπου αναμένεται να επιχειρήσει το τουρκικό γεωτρύπανο με τα σενάρια να το θέλουν να κινείται πιθανότατα στα «οικόπεδα» 6 ή 4 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το κέρδος της Μπέρμποκ

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν σημαντικές και οι δηλώσεις της Αναλένα Μπέρμποκ, κυρίως για τον εκνευρισμό που προκάλεσαν στην Τουρκία. Ακόμα και αν ίσως το «αντάλλαγμα» ήταν η Γερμανίδα ΥΠΕΞ να αφήσει εκτός των αναφορών της το ζήτημα της παράδοσης των γερμανικών υποβρυχίων στην Άγκυρα, κάτι στο οποίο αντιδρά έντονα η Αθήνα. Με τις δηλώσεις της να είναι κέρδος κυρίως γιατί έκανε τον Τσαβούσογλου να αναπολήσει δημοσίως τις ισορροπίες της Μέρκελ, και το Βερολίνο να παίρνει σαφείς αποστάσεις από την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραμένουν σε επαγρύπνηση δηλώνουν σε ετοιμότητα για κάθε εξέλιξη.

Ενδεικτική είναι άλλωστε η αντίδραση της Άγκυρας που απέναντι στο συντονισμό της Αθήνας με τους συμμάχους της επιχειρεί να χτίσει ένα νέο αφήγημα, με αφετηρία την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Η Τουρκία θέλει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως τον παραβάτη της διεθνούς νομιμότητας, μία χώρα με «επεκτατικές βλέψεις», που επιμένει να «προκαλεί» όπως υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στην επίθεση που εξαπέλυσε για μία ακόμα φορά εναντίον της Αθήνας από το βήμα του τουρκικού πρακτορείου Ανατολού. Δείχνοντας ακόμα και χάρτες για να δείξει πώς η Ελλάδα «επεκτείνεται» από το 1830 και έπειτα εις βάρος της Τουρκίας.

Η Ελλάδα «περικυκλώνει» την Τουρκία

Στο ίδιο πλαίσιο δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, καθώς και η αντιπολίτευση, όπως το κόμμα της Πατρίδας, υπό τον ανθυποψήφιο του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προηγούμενες εκλογές, Μουχαρέμ Ιντζέ, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «περικυκλώσει την Τουρκία». Τα πυρά ττων τουρκικών ΜΜΕ στρέφονται κυρίως εναντίον των ΗΠΑ στοχοποιώντας την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναπτύξει σειρά βάσεων επί ελληνικού εδάφους, κάτι που επίσης ενοχλεί ιδιαίτερα την Τουρκία.

Και οι εξελίξεις αναμένονται με το παιχνίδι της Άγκυρας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο με όπλο τις γεωτρήσεις να συνεχίζεται…

ΠΗΓΗ https://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου