Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Γιάννης Μάζης, Επικίνδυνα παιχνίδια των ΗΠΑ με Κίνα και Ταϊβάν. Το μπλοκ Κίνας - Ρωσίας

 

Επικίνδυνα παιχνίδια των ΗΠΑ με Κίνα και Ταϊβάν δηλώνει ο ομότιμος καθηγητής γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης. να σχηματιστεί ένα μπλοκ Κίνας - Ρωσίας δεν συμφέρει την Δύση και είναι εντελώς αντίθετη η πολιτική των ΗΠΑ με όσο έλεγε το δόγμα Κίσινγκερ. 

΄'Αλλωστε οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την θεωρία της "Μίας Κίνας" άρα πρακτικά θεωρούν την Ταϊβάν Κινεζικό έδαφος

Η Ταϊβάν, που έχει συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Κίνας» ,ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα «Δημοκρατία της Κίνας» αναγνωρίζεται μόνο από 14 κράτη (2021). Δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες και διεθνείς οργανισμούς διότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας επιμένει να τη θεωρεί επαρχία της. Η Ταϊβάν όμως διατηρεί στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιαπωνία αλλά και με πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αν και όχι σε επίπεδο πρεσβειών

Ο καθηγητής τονίζει μεταξύ άλλων 

Το καθεστώς της Ταϊβάν είναι να περιέλθει στην Κίνα μετά την αποχώρηση των Βρετανών η οποία έγινε εδώ και κάποιες δεκαετίες. Η Κίνα θεωρεί με βάση τη θεωρία της ενιαίας Κίνας η οποία είναι το εθνικό τους δόγμα πολύ σοβαρή την υπόθεση της Ταϊβάν. Δηλαδή πολύ απλά υποστηρίζει ότι κάνεις πλέον δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στην Ταϊβάν με κανένα τρόπο και βεβαίως έχει τις δυνατότητες να το υποστηρίξει ως ένα πολύ ισχυρό κράτος. Αυτό το δεδομένο βεβαίως δεν λαμβάνεται υπόψη από την κυβέρνηση της Ταϊβάν, καταρχάς, από τον λαό της Ταϊβάν επίσης γιατί οπωσδήποτε το καθεστώς της Κίνας δεν είναι ένα καθεστώς με το οποίο αναγνωρίζει ελευθερίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι προειδοποίησε σήμερα ότι «αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα τιμωρηθούν αναπόδραστα», καθώς η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Νάνσι Πελόζι επισκέπτεται την Ταϊβάν.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας μίλησε για «φάρσα», αναφερόμενος στην επίσκεψη αυτή. «Με προκάλυψη τη δημοκρατία, οι ΗΠΑ παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία»,

▶ Πηγή: Focus FM (Στέφανος Δαμιανίδης 3/8/2022)

https://focusfm.gr/

ΠΗΓΗ Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου