Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Γιατί οι δηλώσεις Ακάρ περί «αυτοάμυνας» είναι επικίνδυνες;

 

Κώστας Τσιτούνας

Η ρητορική της Τουρκίας άλλαξε και μπαίνει πλέον σε άλλο level βάσει των πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χαλουσί Ακάρ ο οποίος έκανε λόγο για «αυτοάμυνα»

Εκμεταλλευόμενοι το ασταθές διεθνές περιβάλλον και το πολεμικό σκηνικό όχι μόνο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και μεταξύ Κίνας – Ταϊβάν, οι Τούρκοι απασφάλισαν πλήρως, κάνοντας λόγο για δικαίωμα της Τουρκίας στην «αυτοάμυνα» στο Αιγαίο. Πρακτικά, ο Ακάρ επιχειρεί να καλλιεργήσει το έδαφος ώστε μία επέμβαση της Τουρκίας να ερμηνευτεί ως πράξη αυτοάμυνας και γι’ αυτό άφησε να εννοηθεί ότι «η Αθήνα έχει πενταπλασιάσει τους εξοπλισμούς και κάτι ετοιμάζει εναντίον της Τουρκίας». Η Αθήνα εκτιμά ότι η επιχείρηση σύνδεσης της παρουσίας αμυντικών σχηματισμών στα ελληνικά νησιά με το κυριαρχικό τους καθεστώς θα αποτελέσει βασικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας με κινήσεις τόσο στη διπλωματική σκακιέρα όσο και με την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στο πεδίο.

Άλλωστε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ακόμα και η έξοδος του νέου γεωτρύπανου θα συνοδευθεί με πολεμικά τουρκικά πλοία σε μεγάλο μέρος της άγνωστης διαδρομής του εντός του Αυγούστου.

Παράλληλα, η Άγκυρα επιχειρεί να δικαιολογήσει τις επόμενες παράνομες επεκτατικές της κινήσεις στη βάση διαφόρων έωλων, ανυπόστατων, αβάσιμων και παράνομων αιτιάσεων. Ότι δηλαδή καθώς η δήθεν παράνομη στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί δήθεν απειλή για την άμυνα και ασφάλεια της Τουρκίας, η Άγκυρα πλέον ασκώντας το δήθεν δικαίωμα αυτοάμυνάς της που μάλιστα δήθεν προβλέπεται από το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ έχει δήθεν το δικαίωμα να αμυνθεί και μάλιστα η άμυνα αυτή δήθεν νομιμοποιείται να είναι και προληπτική.

Η παραπάνω τακτική είναι ολοφάνερη και είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την Αθήνα. Στο πεδίο, η έξοδος του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, στις 9 Αυγούστου, το πλοίο θα ξεκινήσει για το σημείο της γεώτρησης το οποίο παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Σε διπλωματικό επίπεδο, μέσα στο επόμενο διάστημα η Τουρκία αναμένεται να στείλει νέα επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη όπου θα περιγράφει τις παράνομες διεκδικήσεις της, όπως έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Άγκυρας Φεριντούν Σινιρλίογλου. Πρόσφατα μάλιστα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι η νέα επιστολή θα σταλεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα περιλαμβάνει απαντήσεις για «ψέματα και συκοφαντίες» της ελληνικής πλευράς.

ΠΗΓΗ https://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου