Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Αεροδιακομιδές: Ο αφανής ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων – Infographic

Μπορεί το ΕΚΑΒ να έχει προμηθευτεί μέσω δωρεάς 2 αεροπλάνα για την μεταφορά ασθενών, όμως, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στο πλευρό του πολίτη, οι Ένοπλες Δυνάμεις, με κόστος και πολλές φορές με υπεράνθρωπες προσπάθειες τεχνικών και ιπταμένων, σηκώνουν καθημερινά μεγάλο βάρος στην μεταφορά από αέρος ασθενών, κυρίως από τις νησιωτικές περιοχές της χώρας προς την ηπειρωτική χώρα.

Ασθενείς, οι οποίοι χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας, σώζονται καθημερινά χάρις στην αποφασιστική συμβολή των εναέριων μέσων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 186 αποστολές από εναέρια μέσα και των τριών κλάδων, με την Πολεμική Αεροπορία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος.

Συνολικά μεταφέρθηκαν 256 ασθενείς, κυρίως από ακριτικά νησιά προς το πλησιέστερο και καταλληλότερο νοσοκομείο για την παροχή της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας.

Όμως, οι ένοπλες δυνάμεις δεν πραγματοποιούν αποστολές μόνο για την αεροδιακομιδή ασθενών αλλά και μοσχευμάτων, σώζοντας πολλές ανθρώπινες ζωές. 2 φορές κλήθηκε η Πολεμική Αεροπορία να μεταφέρει σε ειδικά κουτιά τα πολύτιμα ανθρώπινα όργανα, προσφέροντας τη ζωή σε δύο συνανθρώπους μας.

Η καταπόνηση των εναέριων μέσων, όμως, δεν είναι αμελητέα. 379 ώρες έγραψαν τα μεταγωγικά αεροπλάνα C-130 και C-27 καθώς και τα ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, μόνο τον Ιούλιο, με την Αεροπορία Στρατού – με τα ελικόπτερα Chinook και ΝΗ-90 – να γράφουν 105 ώρες και τα Aegean Hawk της Αεροπορίας Πολεμικού Ναυτικού να γράφουν 11 ώρες.

Δείτε το Infographic

ΠΗΓΗ enikos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου