Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας: Μην γίνεστε εργαλείο των άλλων

Τη σκυτάλη των παραληρηματικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας πήρε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χ.Ακάρ. «Μην στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, μην γίνεστε εργαλείο των άλλων» διαμήνυσε.
Σύμφωνα με το τουρκικό μέσο IHA o Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μιλώντας σε εκδήλωση ανέφερε αρχικά ότι «η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων ενώ προστατεύει ταυτόχρονα τα δικά της συμφέροντα».

«Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην υφαλοκρηπίδα μας και στο Αιγαίο. Αφού καθορίσαμε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας, δεν έχουμε επιτρέψει σε κανένα πλοίο να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας. Η "ελληνική Κύπρος" και η Ελλάδα θέλησαν να φέρουν τα πλοία τους ή τα πλοία άλλων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές τον τελευταίο 1 χρόνο, δεν τους το επιτρέψαμε. Προστατεύουμε αυτά τα μέρη», τόνισε.

Ο ίδιος συνεχίζοντας σημείωσε ότι «Υπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο που συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Υπάρχουν προβλήματα που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Είπαμε στην Ελλάδα "Ελάτε, ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα με διάλογο". Πρόσφατα, όταν ο Πρόεδρός μας φιλοξένησε τον Μητσοτάκη για γεύμα στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Μαρτίου, του είπε αυτά τα πράγματα».

Ακολούθως ισχυρίστηκε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Ερντογάν «"Ας μην εμπλέξουμε τρίτες χώρες. Ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα μεταξύ μας. Ας αυξήσουμε τη διπλωματία. Πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Είμαστε γείτονες". Τι συνέβη; Μέσα σε 2 εβδομάδες, η Τουρκία επικρίθηκε σε όλο τον κόσμο, ειδικά από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, έναν σύμμαχο, έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, ‘Μη μας δίνετε F-16’... Αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η εχθρική πολιτική τους εναντίον μας».

 «Αυτοί δεν μπορούν να τύχουν εμπιστοσύνης. Δεν είναι ειλικρινείς. Όταν σε βλέπουν, σε αγκαλιάζουν αμέσως, είμαστε φίλοι, είμαστε γείτονες. Πηγαίνετε αμέσως μέσα για μια επίσημη συνάντηση. Με την πρώτη κιόλας πρόταση, πριν μιλήσει κανείς, σηκώνονται και κακολογούν την Τουρκία. Έχουμε δει την ανειλικρίνεια τους σε κάθε τραπέζι, σε κάθε συνάντηση, σε κάθε βήμα. Είναι επίσης επιδέξιοι στο να κάνουν την πιο άδικη κατάσταση να ακούγεται ως η πιο σωστή».

Και συνέχισε «αρχίσαμε να λέμε σε όλο τον κόσμο για την παραβίαση περί του εξοπλισμού των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών στην επιστολή που γράψαμε στον ΟΗΕ, καθώς και για τις δίκαιες θέσεις της Τουρκίας σε άλλα θέματα, αυτή τη φορά έκαναν φασαρία. «Οι συμφωνίες είναι σαφείς. Δεν μπορείς να στρατιωτικοποιείς αυτά τα νησιά» διαμήνυσε και πρόσθεσε πως «όταν τα στρατιωτικοποιείς, παραβιάζεις τη συμφωνία που δόθηκε υπό αυτόν τον όρο»

Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συκοφαντεί την Τουρκία δεξιά και αριστερά, λέει ψέματα...«μην γίνεται εργαλείο των άλλων» τόνισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα γίνεται εργαλείο των άλλων. Προσπαθεί συνεχώς να μας προκαλεί. Και εμείς τους το υπενθυμίζουμε. Μας έχετε προκαλέσει και στο παρελθόν. Πήρατε την απάντησή σας, ο λογαριασμός ήταν βαρύς» πρόσθεσε με προκλητικό ύφος.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου