Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Σκεπτικισμός σχετικά με το ρωσικό LNG για Ρεβυθούσα

 

Αίσθηση έχει προκαλέσει στον διεθνή Τύπο το δημοσίευμα που ήρθε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα και αφορούσε στη μεταφορά ενός φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG της ρωσικής εταιρείας Gazprom προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, αυτό το φορτίο αποτελούσε και το πρώτο φορτίο ρωσικού LNG από τη νέα μονάδα της Πορτοβάγια το οποίο θα κατευθυνθεί και θα καταλήξει σε χώρα της ΕΕ, και συγκεκριμένα προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο αγοραστής του φορτίου καθώς και ο όγκος του δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη. 

Αξίζει να τονισθεί ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν κυρώσεις στο ρωσικό LNG από την Ευρώπη, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σταμάτησε να λαμβάνει LNG από τη χώρα όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Παράλληλα, το ρωσικό αέριο αγοράζεται από όλους, είτε απευθείας από Ρώσους ή μέσω άλλων traders, ενώ στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες είχε φτάσει τουλάχιστον δύο φορές φορτίο ρωσικού φυσικού αερίου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, γεννιούνται εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το τι κρύβει πραγματικά η παραπάνω είδηση, αλλά και ποια είναι τα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή.

Πηγές της αγοράς ενέργειας, βλέπουν σκοπιμότητα στα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο σχετικά με το ρωσικό φορτίο LNG, ενώ το συνδέουν με την άρνηση της Ελλάδας όσον αφορά στην επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο.



Πηγή: Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου