Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Το Πεκίνο θέλει να συνεργαστεί με την Μόσχα για να γίνει ο κόσμος πιο δίκαιος

 

 Η  Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να οδησήσει την παγκόσμια τάξη «προς μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση», δήλωσε ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για τη διπλωματία, υπογραμμίζοντας το βάθος των δεσμών των δύο εθνών.

Υπό την καθοδήγηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, «η σχέση μεταξύ των δύο χωρών ήταν πάντα στο σωστό δρόμο και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν σταθερά η μία την άλλη σε ζητήματα που σχετίζονται με τα βασικά τους συμφέροντα», δήλωσε ο Γιανγκ Τζιέτσι στον Ρώσο πρεσβευτή Αντρέι Ντενίσοφ, σε συνάντησή τους στο Πεκίνο τη Δευτέρα.

«Η κινεζική πλευρά είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη ρωσική πλευρά για τη συνεχή εφαρμογή στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών, τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων και την προώθηση της ανάπτυξης της διεθνούς τάξης σε μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση», είπε επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι Σι θα ταξιδέψει στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν αυτή την εβδομάδα για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας πριν από δύο χρόνια. Το Ουζμπεκιστάν φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης την Πέμπτη και την Παρασκευή. Εκεί αναμένεται να συναντήσει προσωπικά τον Πούτιν για πρώτη φορά από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η Κίνα έχει προσπαθήσει να τηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο της Ρωσίας, παρά τη δήλωση του Σι για μια «χωρίς όρια» συνεργασία με τον Πούτιν εβδομάδες πριν από την επίθεση. Ενώ το Πεκίνο δεν έχει επικρίνει ρητά τον πόλεμο, οι ηγέτες του απέφυγαν επίσης να παρέχουν μια δίοδο από τις κυρώσεις ή στρατιωτικές προμήθειες στη Ρωσία.

(πηγή: Bloomberg)

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου