Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

H νύχτα της Τουρκίας, η ημέρα της Ελλάδας και τα κοινά μηνύματα με τη Γαλλία

 Αλεξία Τασούλη

Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία περιείχε η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Και οι δύο ηγέτες δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να επαναλάβουν τις θέσεις τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

«Όσοι λένε ότι θα έρθουν νύχτα στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας έτσι στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος στις 3 Σεπτεμβρίου από το βήμα της Βουλής είχε εκφωνήσει το εξής: «Αν πάτε πολύ παραπέρα, το τίμημα θα είναι βαρύ. Έχουμε μόνο μία πρόταση για την Ελλάδα. Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Δεν μας αφορά αν εισβάλετε στα νησιά...Όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ξέρετε, λέμε “Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”».

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο αναλυτικά για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να συμφωνεί εμφατικά.

Αλλωστε η Γαλλία είναι ένα σημαντικός αμυντικός εταίρος. Η πρόσφατη συμφωνία για την απόκτηση των σύγχρονων φρεγατών Belhara, οι πτήσεις των γαλλικών Rafale με τα ελληνικά χρώματα αλλά και τα γαλλικά όπλα που έχουν στη φαρέτρα τους οι Ενοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την Ελλάδα απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή.

Πολύ περισσότερο που η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης που υπεγράφη τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Εμανουέλ Μακρόν περιλαμβάνει και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Δεν είναι τυχαίο που και οι δύο αναφέρθηκαν στην επέτειο τους ενός χρόνου
από την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης Ελλάδος-Γαλλίας για την αμυντική, γεωπολιτική, στρατηγική, οικονομική συμπαράταξη των δύο κρατών, μία συμφωνία που ταυτόχρονα υπηρετεί και το κοινό ζητούμενο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελλάδας καλώντα την επί λέξη να μαζέψει τα μυαλά της, να συνέλθει. «Μη γίνεστε όργανα άλλων, μη συνεχίζετε τις προκλήσεις. Διότι η φιλία της Τουρκίας είναι καλή, αλλά η εχθρότητα της είναι τραγική»

Το μήνυμα λοιπόν προς την Αγκυρα στάλη και από μια άλλη αποστροφή του Ελληνα πρωθυπουργού: «Τα πρώτα γαλλικά Rafale πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς και οι δύο πρώτες φρεγάτες Belharra ναυπηγούνται ήδη στα ναυπηγεία στη Λοριάν. Αλλά ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας, είναι και οι ισχυρές μας συμμαχίες. Κυρίως, όμως, έχουμε με το μέρος μας τη δύναμη της νομιμότητας και των επιχειρημάτων μας».

Μητσοτάκης και Μακρόν θα συναντηθούν και την επόμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη εκεί όπου θα είναι και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ο ΄πρόεδρος της Τουρκίας ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τις διμερείς συναντήσεις που θα έχει αλλά θεωρείται απίθανο μέχρι στιγμής να συναντηθεί είτε με τον Έλληνα πρωθυπουργό είτε με τον Γάλλο πρόεδρο. Καθώς και στους δύο έχει εξαπολύσει προσωπικές επιθέσεις. Επομένως το νταηλίκια θα έχει ήδη μεταφραστεί και στη γαλλική γλώσσα.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου