Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Η Αθήνα τιμά τους ξεριζωμένους και τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας - Η ημέρα μνήμης αναγνωρίστηκε το 1998 από την ελληνική Βουλή


Μέλη προσφυγικών σωματείων στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Αναγνωρισμένη από το 1998 ημέρα μνήμης από την ελληνική Βουλή είναι η 14η Σεπτεμβρίου, η οποία είναι αφιερωμένη στα θύματα και τους ξεριζωμένους της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, την Κυριακή δήμοι και περιφέρειες καλούνται να οργανώσουν εκδηλώσεις.

Η Αθήνα θα τιμήσει και αυτή την επέτειο –φέτος συμπληρώνονται και 101 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επακόλουθη καταστροφή της Σμύρνης–, με φροντίδα της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων (ΟΠΣΕ).

«Η Γενοκτονία των προγόνων μας ήταν στοχευμένη και είχε έναν και μοναδικό σκοπό, την εξόντωση του μικρασιατικού ελληνισμού. Ο ξεριζωμός τους είχε ως συνέπεια τη δημιουργία ενός τεράστιου προσφυγικού κύματος», τόνισε στο μήνυμά του ο Γιώργος Πατούλης.

Στις 8 το πρωί θα γίνει έπαρση της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη, ενώ οι Πλατείες Μητροπόλεως και Συντάγματος και η οδός Μητροπόλεως θα παραμείνουν σημαιοστολισμένες μέχρι το μεσημέρι.

Στις 11:00 επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, και ομιλία εκπροσώπου της κυβέρνησης. Μισή ώρα αργότερα θα γίνει δέηση στο μνημείο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και θα κατατεθεί στεφάνι από τον πρόεδρο της ΟΠΣΕ Αντώνη Οραήλογλου.

Στις 12:00 κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου