Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Οι κάμερες δεν «παρακολουθούν», εξιχνιάζουν εγκλήματα


Γιάννης Τσαπρούνης

Τα όσα ακούμε από τις συνομιλίες του πληρώματος του «Blue Horizon» είναι σοκαριστικά. Υπάρχει, όμως, μεγάλη πιθανότητα να μην είχαμε μάθει τίποτα από όλα αυτά, αν κάποιος πολίτης δεν βιντεοσκοπούσε με το κινητό του την εν ψυχρώ δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη. Μπορεί αυτό που θα μαθαίναμε να ήταν πως κάποιος άνθρωπος έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε, ενώ επιχειρούσε να μπει σε πλοίο που αναχωρούσε.

Η κάμερα από το κινητό τηλέφωνο οδήγησε στην άμεση διαλεύκανση του εγκλήματος. Και τώρα μπορεί η Δικαιοσύνη να προχωρήσει στην έρευνα για την απόδοση των ποινικών ευθυνών.

ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που ένα βίντεο οδηγεί τις Αρχές στο να βρουν τους θύτες εγκληματικών και παραβατικών δράσεων. Υστερα από οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια αυτό που ακούμε είναι πως η Αστυνομία ψάχνει στις δημόσιες κάμερες κυκλοφορίας και στις ιδιωτικές κάμερες ασφαλείας ακινήτων και επιχειρήσεων να βρει στοιχεία, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξιχνίαση.

ΕΔΩ και πολλά χρόνια υπάρχουν αντιδράσεις στην τοποθέτηση καμερών σε δημόσιους χώρους. Ποιοι αντιδρούν; Ως συνήθως εκείνοι που αντιδρούν σε όλα. Εκείνοι που διαδηλώνουν είτε υπάρχει αιτία και αφορμή είτε όχι.

ΟΙ αντιδρώντες έχουν ως επιχείρημα ότι το κράτος θα λειτουργεί ως «Μεγάλος Αδελφός» και θα παρακολουθεί τους πολίτες σε κάθε τους δραστηριότητα.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και κοροϊδευόμαστε. Δηλαδή, το κράτος θα παρακολουθεί τους πολίτες όταν πηγαίνουν βόλτα ή να πιουν καφέ; Οποιος δεν προβαίνει σε εγκληματικές ή παραβατικές ενέργειες δεν έχει κανέναν λόγο να φοβηθεί για οτιδήποτε.

ΣΤΗΝ ουσία, η απουσία καμερών λειτουργεί ενθαρρυντικά σε όσους παρανομούν.

Η Πολιτεία θα πρέπει, επιτέλους, να αφήσει πίσω τις ιδεοληψίες. Να προχωρήσει στην εγκατάσταση καμερών σε πολλά περισσότερα σημεία σε δρόμους και δημόσιους χώρους.

ΑΥΤΟ δεν είναι ούτε «Μεγάλος Αδελφός» ούτε καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αντιθέτως, θα προστατεύουν τους νομοταγείς πολίτες από κακόβουλες και παραβατικές πράξεις.

ΑΣ σκεφτούμε ότι ίσως να μην είχαν βρεθεί οι δολοφόνοι του Αντώνη Καργιώτη. Ούτε οι δράστες πολλών ακόμα εγκλημάτων. Οπως ακόμα θα είχαν διαλευκανθεί οι δεκάδες παράνομες και παράλογες εγκαταλείψεις θυμάτων στους δρόμους των πόλεων από ασυνείδητους οδηγούς.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου