Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Τουρκία και Κίνα κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Θράκη


Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Θράκη προχωρούν και η συμφωνία θα είναι δυνατή σε λίγους μήνες, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε δημοσιογράφους. 

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφτηκαν την ανατολική Θράκη και είδαν τις τοποθεσίες όπου σχεδιάζεται η κατασκευή.

«Φτάσαμε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να ολοκληρώσουμε [τη συμφωνία] σε λίγους μήνες», είπε ο Μπαϊρακτάρ.

«Υπάρχουν κάποια άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και είχαμε ήδη αρκετές διαπραγματεύσεις για ορισμένα σημεία της συμφωνίας και είμαστε πολύ κοντά σε επίλυση θεμάτων. Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγάλες διαφορές. Είμαστε σε θέση να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας», ανέφερε

Μια άλλη πηγή σημείωσε ότι ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας της Κίνας He Yang και ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της State Power Investment Corporation Lu Haongzao ήταν ανάμεσα στην αντιπροσωπεία που επιθεώρησε την περιοχή στη Θράκη. 

Η Τουρκία έχει ένα φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα. Η Ρωσία κατασκευάζει ήδη ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Akkuyu που θα τεθεί εν μέρει σε λειτουργία το επόμενο έτος και βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και τη Μόσχα για ένα δεύτερο εργοστάσιο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Σινώπη.

Η κυβέρνηση είναι επίσης ανοιχτή στην κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR’s) με το Ηνωμένο Βασίλειο , τις ΗΠΑ και τη Γαλλία , αλλά τα έργα πρέπει να είναι αδειοδοτήσιμα – δηλαδή δοκιμασμένα και ασφαλή – εμπορικά και τοπικής παραγωγής.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι η Τουρκία χρειάζεται να παράγει 20 γιγαβάτ από τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο μέλλον, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να προσθέσει πέντε γιγαβάτ μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων στο σύστημά της.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Akkuyu έχει ήδη συνεισφέρει σημαντικά στην τουρκική οικονομία και τον ενεργειακό τομέα.

Υπήρξε 47 τοις εκατό τοπική συνεισφορά στο έργο που εκτιμάται σε περίπου 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Χιλιάδες Τούρκοι εργάζονται στο έργο και αποτελούν το 80 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού που κατασκευάζει το εργοστάσιο.

Σχεδόν 4.000 άτομα θα διευθύνουν το εργοστάσιο στο Akkuyu μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία και η Άγκυρα στοχεύει να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 30 τοις εκατό από αυτούς είναι Τούρκοι πολίτες.

Πρόσφατα η Τουρκία έστειλε 317 μαθητές στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στην πυρηνική μηχανική και γίνονται βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής εκπαίδευσης στην Τουρκία, όπως νέα προγράμματα σε πανεπιστήμια και λύκεια της Κωνσταντινούπολης.

Ο Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε μεγαλύτερο εντοπισμό και μεγαλύτερη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων χωρών στα επερχόμενα έργα πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. 

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου