Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Προκαλούν και πάλι στην Τουρκία – «Να κηρύξουμε υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο»


Νέες προκλήσεις από την Τουρκία - Επανέρχονται οι χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας

Βαγγέλης Λάσκαρης

Από εκεί που το άφησε συνεχίζει η Τουρκία με τις προκλήσεις στα ελληνοτουρκικά καθώς μεταξύ άλλων, στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας ακούστηκε η πρόθεση να κηρυχθεί υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, στη γειτονική χώρα, επανέρχονται σιγά σιγά οι χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Εράι Γκιουτσλουέρ,  ο οποίος είναι ακαδημαϊκός, μέλος του κέντρου ερευνών ASAM, ανέφερε στο CNN Turk: «Aυτή είναι η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας την οποία κοινοποίησε στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου του 2019 μέσω του κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου και έχει καθορίσει έτσι τα θαλάσσια σύνορα της.

Η Τουρκία καθόρισε μονομερώς την υφαλοκρηπίδα της. Είναι σύμφωνη με το Θαλάσσιο Δίκαιο. Με τις υπόλοιπες χώρες δεν έχουμε συμφωνήσει αλλά κι αυτές δεν έχουν αντίρρηση. Μόνο η Ελλάδα έχει ενστάσεις κι εκείνη δεν έχει ακτές στην ανατολική Μεσόγειο. Άρα από εκείνη την ημέρα το δηλώνουμε, το στηρίζουμε.

Tα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Διαθέτουν μόνο χωρικά ύδατα. Η Τουρκία έχει αναγνωρίσει χωρικά ύδατα στα 6 μίλια. Οτιδήποτε είναι εκτός των 6 μιλίων, σε απόσταση 200 μιλίων, κάθε πόντος εκτός αυτού είναι η Γαλάζια Πατρίδα της Τουρκίας.

Όπως κάναμε εδώ με μια κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο, έτσι να ανακηρύξουμε μονομερώς την υφαλοκρηπίδα μας στο Αιγαίο. Διότι η Ελλάδα δεν θα κάτσει να συζητήσει και να αποδεχθεί τις θέσεις μας».


ΠΗΓΗ https://www.geostratigika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου