Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Rafale vs F-16 πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο: Ολο και πιο μακριά από τη «φωλιά» τους οι «ριπές» της 332 Πολεμικής Μοίρας


Όλο και πιο μακριά από τη ‘’φωλιά’’ τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και σε ακόμη πιο σύνθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες λαμβάνουν πλέον μέρος τα Ελληνικά Rafale.

Κώστας Σαρικάς

Όλο και πιο μακριά από τη ‘’φωλιά’’ τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και σε ακόμη πιο σύνθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες λαμβάνουν πλέον μέρος τα Ελληνικά Rafale.

Έτσι έξι ‘’ριπές’’ της 332 Πολεμικής Μοίρας ‘’Γεράκι’’ έφτασαν έως την Κύπρο σε ένα από τα σενάρια της Τετραμερούς Αεροναυτικής Άσκησης μεταξύ Ελλάδος, Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας, με την επωνυμία «EUNOMIA 4-23». Και δεν ήταν μόνα τους καθώς στην άσκηση συμμετείχαν επίσης ακόμη τρία Rafale της Armee D’el Air αλλά και Ελληνικά F-16.

Τα Rafale της HAF και της Γαλλικής Αεροπορίας σε μικτό Σχηματισμό Μάχης αντιμετώπισαν από κοινού τις επιθέσεις των F-16 και έδειξαν γιατί χαρακτηρίζονται ως game changer μαχητικά.Είχε προηγηθεί η προσγείωση των αεροσκαφών της Armee D’el Air στην Τανάγρα με τους Έλληνες και Γάλλους ιπτάμενους να συνεργάζονται για μια ακόμη φορά ανταλλάσσοντας απόψεις και τακτικές για προκειμένου να επιτύχουν την απόλυτη εκμετάλλευση των χαρακτηριστικών που έχουν οι ‘’ριπές’’ ώστε να κυριαρχούν στις εναέριες μάχες απέναντι σε άλλους τύπους μαχητικών. Τα Rafale της Γαλλικής Αεροπορίας συνόδευσε μάλιστα στην Τανάγρα αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο ιπτάμενο τάνκερ της Armee D’el Air.

Με την έλευση του 18ου Rafale στην Τανάγρα στις αρχές του μήνα όπως είχε αναφέρει το Newpost έκλεισε η πρώτη φάση απόκτησης των Γαλλικών ‘’υπερόπλων’’ και πλέον απομένουν να προσγειωθούν στην Τανάγρα ακόμη έξι καινούργια μαχητικά έως το τέλος του 2024 για να ολοκληρωθεί το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο εξαιτίας της ταχύτητας υλοποίησης του δίκαια χαρακτηρίζεται ως ένα μικρό αεροπορικό ‘’θαύμα’’. Ως ανάλογα σημαντικό επίτευγμα όμως μπορεί να χαρακτηριστεί και το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και εξοικείωσης με το μαχητικό που έχουν επιτύχει οι ιπτάμενοι αλλά και οι τεχνικοί της 332 Πολεμικής Μοίρας.

Το γεγονός άλλωστε ότι από την πρώτη ημέρα είχαν στη διάθεση τους το σύνολο του οπλισμού και κυρίως τους πανίσχυρους Meteor αποτέλεσε ένα ακόμη πλεονέκτημα. Με τις δοκιμές να δείχνουν ότι τα Rafale υπερέχουν έναντι των F-16 πόσο μάλλον των Τουρκικών τα οποία δεν διαθέτουν τη μέγιστη δυνατή διαμόρφωση όπως τα Ελληνικά Viper. Ήδη οι Τούρκοι αναλυτές έχουν σταματήσει να κάνουν συγκρίσεις και πλέον ποντάρουν στο εγχώριας κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα Siper και όχι στην ισχύ του αεροπορικού τους στόλου.

Η άσκηση ‘’ΕΥΝΟΜΙΑ 4-23’’ ολοκληρώθηκε σήμερα με απόλυτη επιτυχία .Πραγματοποιείται από το 2020 ως τετραμερής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων Χωρών στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στην συνεισφορά τους στην διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην «EUNOMIA 4-23» με μαχητικά F-16,Rafale αλλά και με το αεροσκάφος EMB – 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου. Από το Πολεμικό Ναυτικό έλαβε μέρος φρεγάτα με το οργανικό της ελικόπτερο ,υποβρύχιο και Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών . Συμμετοχή είχε και η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ με Τμήμα Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ η «EΥNOMIA 4-23» εντάσσεται στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών ναυτικών και αεροπορικών μονάδων, καθώς και στην ανάπτυξη της ικανότητάς τους να διεξάγουν και να συντονίζουν αεροναυτικές επιχειρήσεις στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου