Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Όρμπαν όπως Ερντογάν: Η Ουγγαρία ανακάλυψε προσβλητικό βίντεο και απειλεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


Η Ουγγαρία απειλεί τώρα να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ εν καιρώ πολέμου λόγω ενός σουηδικού βίντεο διάρκειας 10 λεπτών που δεν της αρέσει.

Το κλιπ "σίγουρα δεν βοηθά να εκπληρώνονται τα συνεχώς αυξανόμενα αιτήματά σας", είπε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο προσωπικά με επιστολή στον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών την Πέμπτη (14 Σεπτεμβρίου), αναφερόμενος στο αίτημα της Σουηδίας να επικυρώσει η Ουγγαρία την υποψηφιότητά της στο ΝΑΤΟ.

Το κλιπ ήταν "ψευδής είδηση [sic]" ότι "η δημοκρατία βρίσκεται σε οπισθοδρόμηση στην Ουγγαρία τα τελευταία χρόνια [sic]", πρόσθεσε ο Σιγιάρτο στην επίσημη καταγγελία του, η οποία διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης.

Η επιστολή του Πέτερ Σιγιάρτο

Το εν λόγω βίντεο δημιουργήθηκε από την UR, μια σουηδική δημόσια υπηρεσία εκπαίδευσης. Παρά ταύτα δεν λέει τίποτα που δεν είναι ευρέως αναγνωρισμένο στην Ευρώπη. "Η ΕΕ δημιουργήθηκε μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Εκείνη την εποχή, τα κράτη της Ευρώπης ήθελαν να διατηρήσουν την ειρήνη μέσω οικονομικής και δημοκρατικής συνεργασίας. Ακριβώς αυτή η δημοκρατική πτυχή ήταν πάντα σημαντική για την ΕΕ και ρυθμίζεται σήμερα στη Συνθήκη της Λισαβόνας και στα βασικά καταστατικά της ΕΕ. Τι θα συμβεί εάν τα κράτη μέλη αρχίσουν να παραβιάζουν τις δημοκρατικές αξίες; Στην Ουγγαρία, συναντάμε τη Σάρα, η οποία εργάζεται σε ένα πανεπιστήμιο που απειλείται με κλείσιμο, και νέους που μιλούν για το πώς άλλαξε πρόσφατα το σχολικό τους υλικό", αναφέρει η περιγραφή του βίντεο, στο οποίο νέοι ουσιαστικά μιλούν κατά της αυταρχικής στροφής της Ουγγαρίας του Όρμπαν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας και παρακράτησε δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της επιθετικής διακυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε ότι η Ουγγαρία "δεν είναι πλέον μια πλήρης δημοκρατία".

Αλλά την Πέμπτη η μισή κυβέρνηση Όρμπαν τέθηκε στα όπλα για το βίντεο.

"Συγκλονιστικό εκπαιδευτικό βίντεο εγκεκριμένο από τη σουηδική κυβέρνηση που επιτίθεται στην Ουγγαρία! Πώς πείθουμε τους Ούγγρους βουλευτές να υποστηρίξουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όταν η δημοκρατία μας αμφισβητείται επανειλημμένα, προσβάλλοντας τους ψηφοφόρους μας;", βροντοφώναξε ο επικεφαλής πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπάλας Όρμπαν στα social media.

Ο Γκέργκελι Γκούλιας, ανώτερος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, πρόσθεσε: "Αν η ταινία παίζεται σε κρατικά σχολεία, σημαίνει ότι η Σουηδία κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την Ουγγαρία να επικυρώσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ".

Η ξαφνική αναταραχή έρχεται αφότου η Ουγγαρία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επικύρωση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Και η φαινομενική στροφή το κάνει να φαίνεται ανόητο στη διεθνή σκηνή, σύμφωνα με την Άγνες Βαντάι, βουλευτή του αντιπολιτευόμενου κόμματος Δημοκρατικός Συνασπισμός. "Αυτό δεν είναι ντροπιαστικό, αλλά ταπεινωτικό για την Ουγγαρία, αυτό που κάνει ο Σιγιάρτο", είπε στο EUobserver.

Αν όμως κάποιος λάβει υπόψιν του πως η ουγγρική κυβέρνηση ακολουθεί κατά πόδας τις επιταγές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα, τότε θα αντιληφθεί ότι αφ'ής στιγμής δεν υπάρχουν δικαιολογίες πρέπει να βρεθεί μια αφορμή για να μην επικυρωθεί από την Ουγγαρία η αίτηση της Σουηδίας, προτού να ληφθεί το "ΟΚ" από την Άγκυρα. 

Πέτρος Κράνιας

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου