Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Ποιος είναι πίσω από την ανατριχιαστική εμφάνιση "Άστρων του Δαβίδ" στο Παρίσι - Οι Μολδαβοί πράκτορες και το ρωσικό δίκτυο


Ζευγάρι Μολδαβών που παρίσταναν τους τουρίστες και φέρονται να συνδέονται με ρωσικό δίκτυο παραπληροφόρησης, πίσω από τα αντισημιτικά "Άστρα του Δαβίδ" στο Παρίσι.

Στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στρέφει το ενδιαφέρον της η γαλλική αστυνομία που ερευνά την υπόθεση εμφάνισης δεκάδων άστρων του Δαβίδ, σχεδιασμένων σε τοίχους σπιτιών και καταστημάτων στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Τα εβραϊκά σύμβολα σε μπλε χρώμα που σχεδιάστηκαν με στένσιλ στους τοίχους προκαλώντας αποτροπιασμό και φόβο στα καθώς θεωρήθηκαν ξεκάθαρη πράξη αντισημιτισμού, έχουν μελετηθεί πολύ προσεκτικά.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες περίπου 250 μπλε αστέρια του Δαβίδ - παρόμοια με το σύμβολο πάνω στην ισραηλινή σημαία - εμφανίστηκαν σε κτίρια στο Παρίσι και τα προάστια του προκαλώντας την κατακραυγή πολιτικών και πολιτών.

Οι ερευνητές όμως της γαλλικής αστυνομίας επισημαίνουν ότι τα άστρα του Δαβίδ σχεδιάστηκαν σε τυχαία κτίρια, χωρίς προφανή εβραϊκή σύνδεση στην επιλογή τους. Σημειώνουν επίσης, ότι το μήνυμα που εξέπεμψαν ήταν μπερδεμένο και όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde στο ρεπορτάζ της, "κάθε γνήσιος αντισημίτης θα είχε βρει έναν πιο ξεκάθαρο τρόπο να εκφράσει το μίσος του".

Στο πλαίσιο των ερευνών έχουν γίνει δύο συλλήψεις. Πρόκειται για δύο Μολδαβούς υπηκόους που ανακρίθηκαν σε σχέση με το πρώτο κύμα στένσιλ. Η γαλλική αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών υποπτεύονται τώρα ότι η επιχείρηση μπορεί να είναι ένα κλασικό δείγμα της ρωσικής dezinformatsiya (παραπληροφόρησης).

Ποιος είναι πίσω από την ανατριχιαστική εμφάνιση "Άστρων του Δαβίδ" στο Παρίσι - Οι Μολδαβοί πράκτορες και το ρωσικό δίκτυο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας την Τετάρτη, το γκράφιτι σχεδιάστηκαν δύο νύχτες στα τέλη Οκτωβρίου από ξεχωριστούς δράστες. Έπειτα από ανάλυση τηλεφωνικών συνομιλιών, πιστεύεται ότι και τα δύο ζεύγη δραστών έπαιρναν εντολές από το ίδιο πρόσωπο.

"Σε αυτό το στάδιο δεν αποκλείεται [γκράφιτι] να σχεδιάστηκαν με ρητές εντολές ενός ατόμου που ζει στο εξωτερικό", ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης που είχαν πρόσβαση στην έρευνα προχωρούν περαιτέρω φωτογραφίζοντας έναν φιλορώσο επιχειρηματία από τη Μολδαβία.

To ρωσικό προπαγανδιστικό δίκτυο γνωστό ως Doppelgänger πίσω από τα αντισημιτικά γκράφιτι

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, η επιχείρηση γκράφιτι με τα άστρα του Δαβίδ συνδέεται με ένα ρωσικό προπαγανδιστικό δίκτυο γνωστό ως Doppelgänger.

Τον περασμένο Ιούνιο η εφημερίδα Monde έγραψε μια σειρά άρθρων για το Doppelgänger, το οποίο χρησιμοποίησε τρολ για να κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ψευδείς αναρτήσεις ειδήσεων. Εκείνη την εποχή, ο κύριος σκοπός ήταν να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στις πολιτικές της Δύσης για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Le Monde, και τα ζεύγη δραστών που σχεδίασαν με στένσιλ τα άστρα του Δαβίδ συνοδεύονταν από έναν φωτογράφο του οποίου η δουλειά ήταν να δημοσιεύσει τις εικόνες αμέσως στο διαδίκτυο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εικόνες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μόνο σε λογαριασμούς που συνδέονται με το δίκτυο Doppelgänger.

Η γαλλική αστυνομία λέει ότι το πρώτο ζευγάρι Μολδαβών που συνελήφθη, ισχυρίστηκε ότι έκανε διακοπές στο Παρίσι όταν τους πλησίασε ένας άνδρας που τους άκουσε να μιλούν ρωσικά και τους πρόσφερε ένα μικρό χρηματικό ποσό για να κάνουν τα στένσιλ.

Αυτό το ζευγάρι αυτή τη στιγμή περιμένει απέλαση. Το δεύτερο ζευγάρι έφυγε από τη χώρα πριν προλάβει η γαλλική αστυνομία να τους συλλάβει. Ο φωτογράφος ή οι φωτογράφοι παραμένουν άγνωστοι.

Επικαλούμενη πηγές της έρευνας, η Monde αναφέρει ότι ο τρόπος λειτουργίας με χαμηλές αμοιβές και τυχαίους "εθελοντές" για να εκτελέσουν τις δουλειές που τους αναθέτουν, ήταν χαρακτηριστικός του τρόπου λειτουργίας της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών σήμερα, η οποία επλήγη σκληρά από την απέλαση κατασκόπων από τις δυτικές πρωτεύουσες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Όσο για τον σκοπό της επιχείρησης με τα άστρα του Δαβίδ στο Παρίσι, όπως όλες οι επιχειρήσεις παραπληροφόρησης (dezinformatsiya) φαίνεται ότι ήταν να σπείρει σύγχυση και φόβο. Σύμφωνα δε, με την ανάλυση των γαλλικών υπηρεσιών, όπως μεταφέρεται στο γαλλικό δημοσίευμα, το γεγονός ότι το σύμβολο θα μπορούσε να είναι είτε υπέρ είτε κατά του Ισραήλ, το έκανε ακόμη πιο ενδιαφέρον: έτσι και οι δύο πλευρές θα ήταν ύποπτες.

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου