Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

…περί μπουρδολογίας το ανάγνωσμα.


…περί μπουρδολογίας το ανάγνωσμα.

Η άνευ τεκμηρίωση σκέψη καλείται μπουρδολογία. Η έγγραφη ή ηλεκτρονική μετάδοση της μπουρδολογίας καλείται προπαγάνδα ή fake news.

Πολύ πρόσφατα γράφτηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του χώρου:

1.       Σε διαβουλεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). (Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες διαβουλεύονται, συζητάνε, συσκέπτονται και συνεργάζονται; Τον άλλο καιρό πιο πριν τι κάνανε; Μαλώνανε;)

2.       Πρόθεση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) είναι η επανεξέταση και ανασκόπηση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που προωθεί το ΓΕΕΘΑ. ( Ποιος το λέει αυτό; Ο γνωστός Φούφουτος; Έκανε δήλωση ο υπουργός: Πότε; Που είναι η δήλωση;΄Έδωσε αποκλειστική συνέντευξη; Πότε; Κάποιοι μυρίζονται τις προθέσεις του ΥΕΘΑ;)

3.       Η συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων συνδέεται ευθέως με τις επερχόμενες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εντός του Ιανουαρίου του νέου έτους.(Ποιος σας το είπε αυτό; Από που τεκμαίρεται αυτό;)

4.       Στόχευση του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια είναι όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν προωθηθεί από το ΓΕΕΘΑ, το επόμενο διάστημα να επανεξεταστούν σε βάθος και να αναλυθούν οι λόγοι υλοποίησης τους.(Τόσο καιρό που εργάζονταν όλοι αυτοί οι επιτελείς για να φτιάξουν τα προγράμματα για πλάκα εργάζονταν; Από μόνοι τους εργάζονταν; Ο ΥΕΘΑ δεν γνώριζε γιατί και ποιοι εργάζονταν για το κάθε τι;)

5.       Είναι σαφές πως το ΓΕΕΘΑ προωθεί άκρως αμφιλεγόμενα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία έχουμε ασκήσει συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη κριτική. (Είστε, εσείς που ασκείται ‘τεκμηριωμένη’ (ο Θεός να την κάνει) κριτική, στον κόσμο σας αν νομίζεται ότι το ΓΕΕΘΑ θα προωθούσε ποτέ οτιδήποτε χωρίς την έγκριση του ΥΠΕΘΑ. Που ζείτε; Δημοκρατία έχουμε, όχι χούντα. Εσείς το μόνο που θέλετε είναι αναγνωστικό κοινό και να παίρνετε διαφημίσεις, δηλαδή χρήμα, αυτό θέλετε. Τα της ‘τεκμηριωμένης κριτικής΄ σας είναι μπαρμπούτσαλα).

6.       Ο ΥΕΘΑ έχει διαχωρίσει τη θέση του από πολλά εξοπλιστικά προγράμματα και έχει θέσει ως βασικό στόχο την αυστηρή ιεράρχηση των εξοπλιστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. (Είναι ποτέ δυνατόν να μην υπάρχει ιεράρχηση των εξοπλιστικών αναγκών των ΕΔ μας;)

7.       Στη κατεύθυνση αυτή, επανεξετάζονται και επαναξιολογούνται η συνολική προτεραιοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων και προγράμματα υψηλού κόστους με απευθείας αναθέσεις όπως των MLRS 1.1 δισ ευρώ, μεταχειρισμένα LCS, προμήθεια νέων ελικοπτέρων Blackhawk, αμφίβιων οχημάτων και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών MQ-9 δεν φαίνεται να προχωρούν. (Καλά τι μας λέτε τώρα; Και σεις που το ξέρετε; Ποιος σας το είπε; Έχετε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ή σίγουρες από δημοσιογραφικό ρεπορτάζ;)

8.       Υπάρχουν σοβαροί τριγμοί μεταξύ ΥΕΘΑ και Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αυτό είναι δεδομένο. (Από που είναι δεδομένο αυτό; Γιατί δεν μας το λέτε;)


9.       Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, χθες μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ζήτησε από άμεσο και υψηλόβαθμο συνεργάτη του πρωθυπουργού να αξιοποιηθεί στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. (Τι ράδιο αρβύλα είναι αυτό τώρα; Ποιος ήταν ο συνεργάτης; Ποιος σας το είπε; Γιατί δεν μας το λέτε;)

Με το ίδιο σκεπτικό της μπουρδολογίας, ας επιχειρήσουμε να γράψουμε και μείς τις δικές μας μπαρούφες:

Σε σημείο κομβικής σημασίας για τα εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ μας, είναι οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις των τελευταίων ετών μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και της ηγεσίας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Η πρόθεση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) είναι ξεκάθαρη: να προχωρήσουμε ταχύτατα όλα τα προγραμματισμένα και προσαχθέντα από το ΓΕΕΘΑ εξοπλιστικά προγράμματα που προωθούνται για την άμεση ενίσχυση των ΕΔ μας.

Για το λόγο αυτό και επειδή το ΓΕΕΘΑ, είναι θεσμικά υπεύθυνο για τη προτεραιοποίηση του συνόλου των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η συνέχισή τους δεν συνδέεται επ' ουδενί λόγω με τις επερχόμενες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εντός του Ιανουαρίου του νέου έτους. Στόχος του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια είναι όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν προωθηθεί από το ΓΕΕΘΑ, το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν ταχύτατα στην υλοποίησή τους χωρίς περαιτέρω άσκοπες και ανούσιες καθυστερήσεις.

Είναι καθαρό πως το ΓΕΕΘΑ υποστηρίζει τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία έχει συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη ανάλυση-μελέτη κόστους οφέλους και λειτουργίας απόδοσης για τις ΕΔ μας. Είναι καθαρό επίσης πως για το ΓΕΕΘΑ οι  εξοπλιστικές προμήθειες γίνονται και μελετώνται πάντα και με γνώμονα τον σεβασμό των θυσιών του ελληνικού φορολογούμενου λαού.

Συνεπώς, τα νέα προγράμματα που θα λάβουν το πράσινο φως, θα υλοποιηθούν υπό την νέα ηγεσία των ΕΔ μας σαν συνεχιστές μιας σοβαρής, επίπονης  και χρονοβόρας προσπάθειας που συνεχίζετε αταλάντευτα για το καλό των ΕΔ μας.  Ο Νίκος Δένδιας έχει διαχωρίσει τη θέση του, θέτοντας  σαν προτεραιότητα την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων με την άμεση  υλοποίηση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν προταθεί.

Στη κατεύθυνση αυτή, επανεξετάζονται και επαναξιολογούνται τρόποι περαιτέρω αύξησης ρυθμού υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων όπως αυτή έχει προταθεί από το ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Πολύτιμα για τις ΕΔ μας προγράμματα όπως των MLRS 1.1 δισ ευρώ, μεταχειρισμένα LCS, προμήθεια νέων ελικοπτέρων Blackhawk, αμφίβιων οχημάτων και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών MQ-9, φαίνεται να προχωρούν ακόμα πιο γρήγορα.

Είναι δεδομένο πως μεταξύ ΥΕΘΑ και Αρχηγού ΓΕΕΘΑ υπάρχουν αγαστές σχέσεις συνεργασίας και αλληλοκατανόησης. Αυτό άλλωστε το γνωρίζει και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο οποίος χθες μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είχε συνάντηση με άμεσους και υψηλόβαθμους συνεργάτες του ΥΕΘΑ, ζητώντας και από αυτούς  να βοηθήσουν στην γρήγορη απεμπλοκή όλων των γραφειοκρατικών κωλυμάτων προς υλοποίηση των εξοπλιστικών.

Οι κρίσεις του Ιανουαρίου 2024 αναμένονται όπως κάθε χρόνο με την γνωστή στωικότητα που διακρίνει τα  στελέχη των ΕΔ μας. Η νέα ηγεσία θα αναλάβει τα ηνία συνεχίζοντας και εμπλουτίζοντας το έργο των παλιών. Μέχρι τότε, η ζωή συνεχίζεται και οι υποχρεώσεις δεν περιμένουν.  

Αυτά λοιπόν, περί μπουρδολογίας το ανάγνωσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου