Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Πρωτοποριακό πλοίο “πολυεργαλείο” από Damen για Πορτογαλία με χρήμα ΕΕ


Το Πορτογαλικό Ναυτικό σύναψε σύμβαση με την Damen Shipyards Group για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό ενός υπερσύγχρονου πλοίου πολλαπλών χρήσεων.  Το έργο ακολουθεί μια ευρωπαϊκή διαδικασία υποβολής προσφορών και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  της Ευρωπαϊκής Ένωσης (RRF) που αποτελεί μέρος του NextGenerationEU (το πακέτο οικονομικής ανάκαμψης για την υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ που έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19).

Η Damen έχει αναπτύξει αυτό το σκάφος πολλαπλών χρήσεων μήκους 107 μέτρων με βάση τις ειδικές απαιτήσεις του πορτογαλικού ναυτικού. Η σχεδίαση που προκύπτει είναι πραγματικά μια πλατφόρμα πολλαπλών χρήσεων, για ωκεάνια έρευνα, έρευνα και διάσωση, βοήθεια έκτακτης ανάγκης, επιχειρήσεις ναυτικής υποστήριξης και κλασικές ναυτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό, το σκάφος θα είναι σε θέση να αναπτύξει μη επανδρωμένα drones και ελικόπτερα. Το σκάφος θα είναι εξοπλισμένο με εργαστήρια και καταλύματα για επιστημονικό προσωπικό. Από το σκάφος  θα μπορούν να επιχειρούν UUV και USV (Μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα και μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας). Θα διαθέτει κατάστρωμα πτήσης 94×11 μέτρων και υπόστεγα. Το νέο σκάφος θα ταξινομηθεί από το Πορτογαλικό Ναυτικό ως Πολυλειτουργική Ναυτική Πλατφόρμα (PNM). Θα έχει χώρο για δώδεκα εμπορευματοκιβώτια 20 ποδιών. Ως εκ τούτου, μπορούν να εγκατασταθούν σπονδυλωτά συστήματα.

«Είμαστε περήφανοι που επιλεχθήκαμε  να ναυπηγήσουμε αυτό το εντυπωσιακό σκάφος για το πορτογαλικό ναυτικό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το σκάφος θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στον ναυτικό τομέα. Είναι το πρώτο στο είδος του, με τις υψηλότερες δυνατότητες δημιουργίας ευαισθητοποίησης, ανάπτυξης και διαχείρισης όλων των τύπων drones. Η λειτουργικότητα πολλαπλών χρήσεων αυτού του σκάφους θα επιτρέψει στο πορτογαλικό ναυτικό να αναπτύξει τις πιο απαιτητικές αποστολές…», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της Damen.

Το πορτογαλικό ναυτικό διαθέτει επί του παρόντος δύο σκάφη Damen που ναυπηγήθηκαν σε υπηρεσία. Πρόκειται για τις φρεγάτες πολλαπλών χρήσεων κλάσης Bartolomeu Dias μήκους 122 μέτρων NRP Bartolomeu Dias και NRP D. Francisco de Almeida. Και τα δύο σκάφη υπηρέτησαν αρχικά στο Βασιλικό Ναυτικό της Ολλανδίας (ως φρεγάτες κλάσης Karel Doorman) πριν υποβληθούν σε ένα ουσιαστικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού από την Damen και την ολλανδική Command Materiel and IT (COMMIT).

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου