Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Πιο φιλικός στα ΑμεΑ γίνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας

Στην υπογραφή σύμβασης με την ΔΟΞΑ ΑΒΕΤΕ για τη διαμόρφωση διαδρομής στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας για περίπου 80 μέτρα μήκος για την διευκόλυνση πρόσβασης ΑμεΑ, προχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Συγκεκριμένα, μετά την στεγασμένη πύλη ελέγχου και μέχρι την προσέγγιση στα αρχαία ευρήματα μεσολαβεί χώρος, που δίνει τη δυνατότητα επανασυγκέντρωσης των επισκεπτών, μελέτης των πληροφοριακών πινακίδων, παρατήρησης του χώρου της νέας ανασκαφής και γενικά οργάνωσης για την είσοδο στον κυρίως αρχαιολογικό χώρο.

Τα 13,84 μ. καλύπτουν τον χώρο επανασυγκέντρωσης με δαπεδόστρωση από συμπυκνωμένο 3Α αναμεμειγμένο με ποσοστό σκόνης τσιμέντου (μείγμα λευκού και μαύρου σε ποσοστό 50-50 σε αναλογία 250kgr/μ³) για αυξημένη συνεκτικότητα και το υπόλοιπο τμήμα με δαπεδόστρωση από συμπυκνωμένο 3Α αναμεμειγμένο με μαύρο τσιμέντο (100kgr/μ³).

Όλες οι υπό διαμόρφωση επιφάνειες εντός του αρχαιολογικού χώρου εγκιβωτίζονται με τοιχίο ή κράσπεδο από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ο εγκιβωτισμός στον χώρο επανασυγκέντρωσης έχει πλάτος 20 εκ., ενώ ο εγκιβωτισμός στον διάδρομο (το κράσπεδο) προς τον αρχαιολογικό χώρο έχει πλάτος 15εκ.

Ο εγκιβωτισμός θα προεξέχει 10 εκ από την στάθμη των δαπεδοστρώσεων. Για την δαπεδόστρωση του χώρου επανασυγκέντρωσης προβλέπεται εξυγίανση του εδάφους, τοποθέτηση συμπαγούς χώματος από την ανασκαφή και γέμισμα από σκύρα, όσο απαιτείται λόγω της διαφοράς στάθμης και την διαμόρφωση των κλίσεων τοποθέτηση γεωυφάσματος των 205 Kg/τμ μεταξύ συμπαγούς του χώματος και των σκύρων, ισχυρά συμπυκνωμένο 3Α σε όλο το βάθος των 20 εκ με διαμόρφωση κλίσεων, αναμεμειγμένο με μεικτή σκόνη τσιμέντου (½ λευκό + ½ μαύρο), σε αναλογία 250 kgr ανά μ³.

Για το υπόλοιπο της διαδρομής έως τον αρχαιολογικό χώρο προβλέπεται εξυγίανση του εδάφους σε συμπαγές χώμα, όσο απαιτείται λόγω της διαφοράς στάθμης, κάλυψη της επιφάνειας με γεωύφασμα των 205kg/τμ, συμπυκνωμένο 3Α σε όλο το βάθος των 20 εκ με διαμόρφωση κλίσεων, αναμεμειγμένο με σκόνη τσιμέντου σε αναλογία 100 kgr ανά μ³ .

Όλες οι ανωτέρω εργασίες επισκευής της διαδρομής εισόδου θα γίνουν σύμφωνα με τις υποδείξεις της υπηρεσίας. Το συνολικό ποσό της εν λόγω δαπάνης ανέρχεται στα 10.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και λοιπών κρατήσεων.


Πηγή: Γ. Μικελόπουλος, Πατρίς

ΠΗΓΗ http://anaskafi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου