Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Τζον Μπόλτον: Ο Τραμπ θέλει να βγάλει τις ΗΠΑ απ’ το ΝΑΤΟ, η σχέση με Τουρκία


“Ο Ερντογάν θα προσελκύσει τον Τραμπ ως κάποιος με τον οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί και νομίζω ότι ο Τραμπ θα το δεχόταν αυτό», δηλώνει στην «Κ» το πολύπειρο «γεράκι» της αμερικανικής διπλωματίας, πρέσβης Τζον Μπόλτον. 

Πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, που κατέληξε σφοδρός επικριτής του, ο Μπόλτον εκφράζει στην «Κ» τις ανησυχίες του για την επικείμενη επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία, ενώ δηλώνει πως ο υποψήφιος πρόεδρος μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για το μέλλον του ΝΑΤΟ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΑΤΣΙΚΙΔΗ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ιδρυτής του οργανισμού για την Αμερικανική ασφάλεια και ελευθερία, ο βετεράνος διπλωμάτης εξηγεί πως η έλξη του Τραμπ από αυταρχικές προσωπικότητες, όπως του προέδρου Ερντογάν, μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναγνωρίζει τα λάθη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως «η στρατιωτική βοήθεια δεν έχει παρασχεθεί με στρατηγικό τρόπο».

– Οι πρόσφατες απειλές του Τραμπ ότι θα επιτρέψει στη Ρωσία «να κάνει ό,τι θέλει» στις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν για την άμυνά τους έχουν θορυβήσει τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας. Πιστεύετε ότι ο Τραμπ σκοπεύει να αποχωρήσει από τη Συμμαχία και να διαλύσει το ΝΑΤΟ;

– Πιστεύω ότι ο Τραμπ είναι πολύ σοβαρός όσον αφορά την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ. Στο βιβλίο μου «The Room Where It Happened» περιγράφω μια σκηνή από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το 2018, όπου ο Τραμπ ήταν όσο πιο κοντά γίνεται στην αποχώρηση και τελικά δεν το έκανε. Αλλά από τότε δεν άλλαξε ποτέ τις απόψεις του και τα πρόσφατα σχόλια είναι μια περαιτέρω δημόσια έκφραση ότι ρέπει πολύ έντονα προς αυτή την κατεύθυνση (της αποχώρησης) για πολλούς λόγους.

Προφανώς οι δηλώσεις αυτές είναι κάτι που οι Ρώσοι χαίρονται πολύ να ακούν και είναι πολύ αποθαρρυντικές για τα μέλη του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι ο Τραμπ είναι πιθανό να είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία. Βέβαια είμαστε αρκετούς μήνες μακριά από τις εκλογές και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα εκλεγεί. Από την άλλη πλευρά, δεν νομίζω, ειλικρινά, ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να αμυνθεί χωρίς να βρίσκονται οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Ετσι, όσοι πιστεύουν ότι αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση, πραγματικά νομίζω ότι πρέπει να το ξανασκεφτούν. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου