Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Σχέδιο για νέα υποβρύχια υπεροχή της Ελλάδας στο Αιγαίο


Σχέδιο για τη ναυπήγηση έως 6 νέων υποβρυχίων αλλά και την αναβάθμιση των τεσσάρων «αόρατων» υποβρυχίων κλάσης «Παπανικολής» απεργάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

του Χρήστου Μαζανίτη

Από το 2013, οπότε και παρέλαβε τους 4 «εφιάλτες του Αιγαίου», με τα «αόρατα» – γερμανικής σχεδίασης υποβρύχια Type 214 κλάσης «Παπανικολής» συν το αναβαθμισμένο «Ωκεανός», το Πολεμικό Ναυτικό αλωνίζει μόνο του στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, έχοντας προκαλέσει στην Τουρκία ουκ ολίγα επιχειρησιακά εγκεφαλικά.

Ανάμεσα στις εκπλήξεις που έχουν κατά καιρούς επιφυλάξει οι Έλληνες ναυτικοί απέναντι στους Τούρκους είναι και μία κατά τη διάρκεια της κρίσης με το Oruc Reis, που ο… θρύλος αναφέρει ότι οι Τούρκοι πάγωσαν όταν αντιλήφθηκαν ξαφνικά ότι μία φρεγάτα τους είχε παραδοθεί στα ραντάρ του υποβρυχίου. Ωστόσο, η συνέχεια δεν είναι στη σφαίρα του μύθου, όταν είδαν τον Παπανικολή να χάνεται και να αναδύεται μετά από μέρες στο Καστελλόριζο.

Η Τουρκία από το 2013 κι ένθεν εκμεταλλεύτηκε δύο γεγονότα. Το πρώτο, την δεκαετή οικονομική κρίση της Ελλάδας. Το δεύτερο, την μη επιβολή ρήτρας της Ελλάδας απέναντι στους Γερμανούς να μην μπορέσουν να πουλήσουν την τεχνολογία των υποβρυχίων σε Τρίτη χώρα – και ιδιαίτερα στην Τουρκία – χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο έλυσε όλα τα προβλήματα της σχεδίασης. Έτσι, η Τουρκία προχώρησε σε συμφωνία με τους Γερμανούς για εγχώρια ναυπήγηση συνολικά 6 υποβρυχίων Type 214, κλάσης REIS, απαλλαγμένα από «παιδικές ασθένειες».

Ήδη το ένα βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών το δεύτερο ετοιμάζεται να ακολουθήσει και το τρίτο καθελκύεται. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ως το 2027 θα έχουν παραλάβει και τα 6, τα οποία σκοπεύουν να εφοδιάσουν με τουρκικής κατασκευής ηλεκτρονικά συστήματα – αμφιβόλου αποδοτικότητας, ενώ κατά την παρουσίαση του πρώτου έκαναν μία πρωτοφανή γκάφα αποκαλύπτοντας την προπέλα του υποβρυχίου, κάτι που αποτελεί το επτασφράγιστο μυστικό κάθε σχεδίασης. Κι αυτό διότι όταν ο αντίπαλος γνωρίζει το σχήμα της προπέλας μπορεί να «ξεκλειδώσει» στα σόναρ το αποτύπωμα που αφήνει στον βυθό εν πλω.

«Κράττει» έως το 2030

Επιπλέον, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΠΝ προμηθεύεται συνολικά 7 «Ρομέους», τα ΜΗ-60R, γνωστά κι ως ελικόπτερα Romeo – ότι πιο τέλειο υπάρχει παγκοσμίως στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εξ ου και το προσωνύμιο «φονιάδες των υποβρυχίων».

Όμως, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την υποβρύχια υπεροχή της στο Αιγαίο και να βρεθεί όχι ένα αλλά δύο βήματα μπροστά από την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ήδη το ναυτικό επιτελείο απεργάζεται διάφορα σχέδια για την αναβάθμιση των 4 type 214, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, ΠΙΠΙΝΟΣ, ΜΑΤΡΩΖΟΣ, ΚΑΤΣΩΝΗΣ, με κόστος το οποίο φτάνει το 1 δις., με τα ηλεκτρονικά του συστήματα αλλά και το τακτικό σύστημα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Για το αναβαθμισμένο ΩΚΕΑΝΟΣ, η απόφαση είναι να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω εκσυγχρονισμό του, αφού θεωρείται ότι βρίσκεται σε πορεία δύσης της επιχειρησιακής του ζωής.

Μερική αναβάθμιση, κυρίως με τον εφοδιασμό νέων σόναρ και κάποιων άλλων ηλεκτρονικών, φαίνεται ότι θα πάρουν και τα 2 κλάσης ΓΛΑΥΚΟΣ, ενώ τα υπόλοιπα της κλάσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ, θα οδεύουν προς την αντικατάστασή τους.

Ειδικότερα, το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των U214 υπολογίζεται να έχει ωριμάσει και να μπει σε τροχιά υλοποίησης τα επόμενα 2 χρόνια, με τα υποβρύχια να έχουν πλήρως αναβαθμιστεί ως το 2031.

6 νέα υποβρύχια

Σε ό, τι αφορά τα νέα, ο σχεδιασμός αφορά την ναυπήγηση συνολικά 6 υποβρυχίων, τα 5 για να αντικαταστήσουν σταδιακά τα ΠΟΣΕΙΔΩΝ και ΓΛΑΥΚΟΣ κι εν συνεχεία το +1 το ΩΚΕΑΝΟΣ. Την αποκάλυψη για σχέδιο ναυπήγησης νέων υποβρυχίων το αποκάλυψε ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΚΛΑΚ).

Το δυνητικό κόστος των 5 νέων υποβρυχίων υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 4 δις. Αν και είναι πολύ νωρίς να αναφερθούν ποιες προτάσεις προκρίνονται από τις διαθέσιμες που υπάρχουν παγκοσμίως, οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο απόκτησης 2 διαφορετικών κλάσεων. Η μία να έχει εκτόπισμα έως 1.000 και η δεύτερη 2.000 τόνους.

Ουσιαστικά τα «μικρότερα» θα μπορούν να φέρουν σε πέρας με περισσότερα πλεονεκτήματα τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο ενώ τα μεγάλα θα κάνουν την διαφορά στην Μεσόγειο. Με μήκος περίπου στα 70 μέτρα τα «μεγαλύτερα κατά 5 μέτρα» έχουν εκτόπισμα 300 τόνους επιπλέον των ελληνικών U214, με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες κατά 10 μέρες (60 μέρες σύνολο) και πλήρωμα που δεν ξεπερνά τα 25 – 30 άτομα.

Η προεργασία που γίνεται για τα νέα υποβρύχια υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2026 και το 2031 το ΠΝ να παραλαμβάνει το πρώτο του ολοκαίνουριο πλοίο. Ο σχεδιασμός προβλέπει όλα τα υποβρύχια να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου.

ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου