Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Βίντεο: Καταστροφή ρωσικών S-400 από πύραυλο ATACMS


Προσπάθησαν να αμυνθούν ανεπιτυχώς.

Εικόνες όπου απεικονίζεται ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 (ή ενδεχομένως S-300, όπως σημειώνεται σε δημοσιεύματα) να καταστρέφεται από αμερικανικής προέλευσης βαλλιστικό πύραυλο μικρής εμβέλειας ATACMS κυκλοφόρησαν ευρέως στο Διαδίκτυο.

Η επίθεση φαίνεται να έλαβε χώρα έξω από το αεροδρόμιο του Μοσπίνο σε κατεχόμενη περιοχή του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με ουκρανικές αναφορές, έγινε στις 22 Μαΐου και το σύστημα είχε αναπτυχθεί στην περιοχή μόλις μία ημέρα πριν το πλήγμα.

Οι τελευταίες στιγμές του συστήματος κατεγράφησαν από drone, με την συστοιχία να προσπαθεί να αμυνθεί, χωρίς αποτέλεσμα. Υπάρχουν αναφορές πως χρησιμοποιήθηκαν πάνω από ένας ATACMS (ουκρανική πηγή λέει ότι ήταν πέντε). Οι Ρώσοι εξαπέλυσαν τουλάχιστον έξι πυραύλους, προσπαθώντας να αναχαιτίσουν την επίθεση. Οι εκρήξεις υποδεικνύουν πως επρόκειτο για κεφαλή με πυρομαχικά διασποράς (cluster). Σημειώνεται πως η έκδοση των ATACMS με κεφαλή διασποράς θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταστροφή συστημάτων αεράμυνας, αεροσκαφών ή οχημάτων σε ανοιχτό χώρο κλπ.

Με βάση την αρχική ανάλυση των βίντεο- εικόνων φαίνεται να αχρηστεύτηκαν δύο οχήματα μεταφοράς/ εκτόξευσης (TEL), ένα ραντάρ 96L6 και ένας σταθμός ελέγχου. Άλλο ένα TEL φαίνεται να υπέστη ζημιές.

Οι ATACMS (σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος πύραυλος υπάρχει και στο ελληνικό οπλοστάσιο) έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο όπλο για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ειδικά όσον φορά στην καταστροφή ρωσικών συστημάτων μακράς εμβέλειας (S-400, S-300) και σε πλήγματα σε αεροπορικές βάσεις. Η αντιμετώπιση των συστημάτων αυτών είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς αποτελούν πολύ σοβαρή απειλή τόσο για την ούτως ή άλλως μικρή και περιορισμένων μέσων αεροπορία της όσο και για τα μέσα της αεροπορίας στρατού της. Επίσης, η καταστροφή τους ανοίγει «τρύπες» στη ρωσική αεράμυνα τις οποίες μπορούν οι Ουκρανοί να εκμεταλλευτούν για πλήγματα σε στόχους που βρίσκονται βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Η Ρωσία, από πλευράς της, χρησιμοποιεί παρόμοιες τακτικές, στοχεύοντας ισχυρά ουκρανικά συστήματα αεράμυνας (όπως πυραύλους Patriot) με βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας τύπου Iskander.

Με πληροφορίες από The WarzoneDefence BlogThe Aviationist

ΠΗΓΗ https://www.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου